Την άποψη ότι η Χρυσή Αυγή είναι το τέλος του πολιτισμού εκφράζει ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης δηλώνοντας ότι αυτή καπηλεύεται το κομμάτι της πατρίδας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

-Πολλοί εκ των νέων αντιμετωπίζουν τη Χρυσή Αυγή σαν Ρομπέν των Δασών. Δεν σε προβληματίζει αυτό;

«Η Χρυσή Αυγή είναι το τέλος του πολιτισμού. Το χειρότερο είναι ότι παίρνουν την κοινωνία μαζί τους και καπηλεύονται το κομμάτι της πατρίδας. Παίζουν έξυπνα το κομμάτι της εθνικοφροσύνης. Για μένα η συζήτηση μένει πολύ στους αγκυλωτούς σταυρούς. Το θέμα είναι ότι οικειοποιούνται την αγάπη για τον τόπο. Η επιθετικότητα προς τους μετανάστες δεν έχει να κάνει με φυλετικά ζητήματα, αλλά με την Ελλάδα, την ανεργία, τον ζωτικό χώρο… Και κάπως έτσι καταρρέουν πράγματα που κατακτήθηκαν εδώ και χρόνια».

-Έχεις σκεφτεί να γυρίσεις μια ταινία για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής;

Μα είχαμε ήδη θίξει το φαινόμενο του εκκολαπτόμενου φασισμού στην «Ψυχή στο στόμα». Πάρτε τις σκηνές της βιοτεχνίας, τους πιτσιρικάδες, αυτά τα εν δυνάμει φασιστοειδή που όλη μέρα «ξερνάνε» βία μέσα από την αγανάκτηση και την πλήξη. Απλώς τώρα απόκτησαν πρόσωπο και μπήκαν στη Βουλή, ενώ τότε ήταν στο περιθώριο. Στο γήπεδο, στη βιοτεχνία, στο σπίτι.

Νομίζω ότι έβγαινε πολύ καθαρά όλη αυτή η σπαταλημένη ενέργεια της νιότης που μετατρέπεται σε μια σκοτεινή δύναμη. Αυτό δηλαδή που βιώνει σήμερα η νεολαία, η οποία μπαίνει στο παιχνίδι της Χρυσής Αυγής, βγαίνει έξω και βαράει τον μαύρο και τον γείτονα, αντί να διοχετεύσει την οργή της στους πραγματικούς υπεύθυνους.

-Ποιοι είναι αυτοί;

Πλάκα μας κάνεις; Από τη μεταπολίτευση και μετά ποιοι κυβερνούσαν; Ποιοι εκφαύλισαν μια ολόκληρη κοινωνία; Έχει ευθύνη και η κοινωνία, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανένας. Από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι.

-Πάντως ο κόσμος έχει βάλει στο στόχαστρο τους Γερμανούς

Οι Γερμανοί τη δουλειά τους κάνουν. Εκεί έξω υπάρχει ένας πόλεμος. Τι είναι η ιστορία των λαών; Χαλάρωσες λίγο; Σ’έφαγε ο άλλος, σου έκλεψε το σπίτι, σε άφησε με το σώβρακο. Όπου σε βρουν θα σε δαγκώσουν. Από το ’21 και μετά, φροντίσαμε αυτή την παράγκα να την κάνουμε σπίτι; Και κάνουμε σαν να ανακαλύψαμε ξαφνικά τους κακούς. Όλα μας τα απαντά μια καλή ανάγνωση της ελληνικής ιστορίας. Μια ιστορία ξεφτίλας και ντροπής. Το μπαλάκι σήμερα είναι στους νέους…