Η δυσχερής θέση των εμπόρων και επιχειρηματιών, σε συνάρτηση με τις οικονομικές συμπληγάδες που κάνουν δύσκολες τη σχέση καταναλωτών και εμπορικού κόσμου στο Ρέθυμνο, διαγράφουν ένα αβέβαιο οικονομικό μέλλον, ενώ εντείνουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της ρεθεμνιώτικης αγοράς.
Στοιχεία τα οποία έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Ευάγγελος Κουμεντάκης δείχνουν πως μέσα στη διετία 2011- 2012, σταμάτησαν να λειτουργούν 662 επιχειρήσεις. Παράλληλα όμως, 606 νέες επιχειρηματικές προσπάθειες έχουν δηλωθεί στο επιμελητήριο.
«Στο Ρέθυμνο, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική οικονομία, πρέπει να παραδεχτούμε πως είμαστε σε κάπως καλύτερη θέση, λόγω του ότι ο τουρισμός δημιουργεί “ανάσες”. Είμαστε σε κάπως καλύτερη θέση δηλαδή από νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Την εικόνα, όμως, στην οικονομία του τόπου μας αμαυρώνει ο αριθμός κυρίως των πλειστηριασμών, που εντοπίζονται στις κατασκευαστικές εταιρίες και τους εργολάβους. Κλάδος, που πραγματικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία τραγωδία, με ότι αυτό συνεπάγεται και για όσα επαγγέλματα συνδέονται μαζί του».
«Τον τελευταίο καιρό, στο Ρέθυμνο έχει επέλθει μία λαίλαπα πλειστηριασμών, με το πρόβλημα να εντείνεται δεδομένου ότι ακίνητα εμπορικά και άλλα, βγαίνουν σε πλειστηριασμό στο 10% της αντικειμενικής τους αξίας», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, Βαγγέλης Μανιουδάκης.
Επισήμανε, παράλληλα, πως «έχουμε απευθυνθεί στο υπουργείο για το θέμα και ζητάμε το αυτονόητο. Ζητάμε, δηλαδή, να παρθεί πολιτική απόφαση, ώστε να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί έως ότου ανορθωθεί η αγορά και οι αξίες των ακινήτων ή έστω το αρμόδιο υπουργείο να βγάλει απόφαση οι τιμές των ακινήτων που πλειστηριάζονται να μην ορίζονται κάτω του 80% της αντικειμενικής τους αξίας».
Τα μέλη της διοίκησης του επιμελητηρίου αλλά και εκπρόσωποι από τον εμπορικό κόσμο, με τους οποίους επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ δηλώνουν πως «εμείς βοηθάμε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επιβάλλεται και οι ίδιες να βοηθήσουν, δεδομένου των χαμηλών τζίρων των επιχειρήσεων». Για μείωση άνω του 50% στους τζίρους των επιχειρήσεων κάνει λόγο ο κ. Μανιουδάκης, ο οποίος συμφωνεί πως η μόνη ελπίδα που έχει απομείνει για την οικονομική ζωή του Ρεθύμνου είναι ο τομέας του τουρισμού.
Η ανυπαρξία δυνατότητας για αποπληρωμή των επιχειρηματικών δανείων αλλά και χρηματοδότησης από πλευράς των τραπεζών, σε συνάρτηση με τη δαμόκλειο σπάθη των πλειστηριασμών, οδήγησαν στην απόφαση για τη δημιουργία Συλλόγου Δανειοληπτών Ρεθύμνου.
Καταγγελτικός έναντι των τραπεζών και της τακτικής που ακολουθούν στέκεται ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, Γιώργος Γιακουμάκης, ο οποίος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε μεταξύ άλλων πως «τόσα χρόνια, οι τράπεζες έδιναν ανεξέλεγκτα δάνεια, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και, δυστυχώς, η τακτική τους αυτή έχει μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή οικονομική κατάσταση στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο. Αντιδρούμε, λοιπόν, στην τακτική των τραπεζών, που αφορά σε αυθαιρεσίες και πλειστηριασμούς διότι οι ίδιες, σήμερα, στην κρίση μέσα, δεν αναλαμβάνουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης… Είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει ρύθμιση των δανείων με χαμηλότερα επιτόκια και όρους, ώστε να μπορέσει ο έμπορος κι ο επιχειρηματίας να ανασάνει, να φτάσει στο σημείο που θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του». Αυτό που ενοχλεί έντονα, σύμφωνα με τον κ. Γιακουμάκη, είναι το γεγονός ότι «πηγαίνουν οι τράπεζες και ρυθμίζουν δάνεια και χρέη σε μεγάλες επιχειρήσεις, μένοντας μακριά από τον πυλώνα της τοπικής οικονομίας που δεν είναι άλλος από τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις».