Ένα ακόμη παραθυράκι του νόμου χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να προσγειώσει στα μαλακά του υπαλλήλους της Βουλής, λαμβάνοντας αποστάσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά ότι δεν θα υπάρξουν στο Δημόσιο υπάλληλοι «δύο ταχυτήτων».
Οι υπάλληλοι της Βουλής με την πλήρη εξομοίωση τους με το μισθολογικό καθεστώς των υπαλλήλων της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά εξαιρούνται διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου.
Σημειώνεται πως διάταξη που ψηφίσθηκε στα μέσα Οκτωβρίου στη Βουλή και εμπεριέχεται στο κυρωτικό νόμο Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (4092/2012) προβλέπει την αναστολή από την 1η Νοεμβρίου 2012 για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών (και για άλλους υπάλληλους), της εφαρμογής των διατάξεων για την κατανομή της μείωσης των αποδοχών και επιδομάτων των υπαλλήλων βάσει του ενιαίου μισθολογίου.
Προ του ενιαίου μισθολογίου ορισμένοι υπάλληλοι υπουργείων λάμβαναν μεγάλα επιδόματα, τα οποία αποτελούσαν ένα δεύτερο μισθό καθώς κυμαίνονταν έως και 2.500 ευρώ.
Με τον Ν. 4024/2011το 50% των επιδομάτων αυτών καταργήθηκε και το υπόλοιπο 50% αποφασίστηκε να αντικατασταθεί με το κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων (το κίνητρο επίτευξης στόχων ουσιαστικά καταργήθηκε έως το 2016 μετά από τη συμφωνία κυβέρνησης -τρόικας για την απόσυρση όλων των επιδομάτων).
Με την τροπολογία Στουρνάρα εφοριακοί και τελωνειακοί εξαιρέθηκαν με την αιτιολογία ότι δεν ήταν ακόμη έτοιμο το πριμ επίτευξης στόχων, που θα αντικαθιστούσε τα επιδόματα που λάμβαναν.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας είχε αναφερθεί τότε στην εξαίρεση των συγκεκριμένων υπαλλήλων από τις περικοπές στα επιδόματά τους και είχε τονίσει ότι οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν διαμορφωθεί οι διαδικασίες για να τους χορηγηθεί το κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων. Και μέχρι και σήμερα αυτό το θέμα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει.
Και κάτι ακόμη. Πρέπει να σημειωθεί πως η Ενιαία Αρχή Πληρωμών στη μισθοδοσία του μηνός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου εφάρμοσε τις διατάξεις του 4024/2011 και στους υπάλληλους του υπουργείου Οικονομικών περικόπτοντας την προσωπική διαφορά κατά το 1/3.
Στη μισθοδοσία όμως του Ιανουαρίου 2013 η προσωπική διαφορά αποκαταστάθηκε στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2012 και αποδόθηκαν αναδρομικά τα ποσά της προσωπικής διαφοράς που κόπηκαν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2012.
Πατώντας λοιπόν στην εξαίρεση αυτή η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και το υπουργείο Οικονομικών βρήκαν παραθυράκι να κρατήσουν τα επιδόματα των υπαλλήλων της Βουλής σχεδόν αμετάβλητα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι χθες με δύο διαφορετικές ανακοινώσεις ξεκαθαρίσθηκε ότι «πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές και επιδόματα των υπαλλήλων της Βουλής εξομοιώνονται πλήρως με αυτές των υπαλλήλων της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, και οι οποίες άλλωστε ορίζονται με το Νόμο 4024/2011».
Αλλά δεν είναι μόνον οι υπάλληλοι της Βουλής, και του υπουργείου Οικονομικών που διατηρούν τα επιδόματα τους. Σε σύνολο 700.000 περίπου ατόμων που πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών μετά την 1η Νοεμβρίου 2012 περίπου 40.000 υπάλληλοι του Δημοσίου διατήρησαν με την μορφή επιδόματος στο μισθό τους ποσά από 500 έως 1.100 ευρώ. Αυτοί είναι κυρίως εργαζόμενοι του υπουργείου Ανάπτυξης στον τομέα των πετρελαιοειδών, κάποιοι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών, μηχανικοί του υπουργείου Ανάπτυξης, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι γεωπόνοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιθεωρητές Υγείας, κ.α..
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως εξακολουθούν να υπάρχουν στο Δημόσιο υπάλληλοι δύο ταχυτήτων.