Ημερίδα με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης, για το φαινόμενο της σεξουαλικής βίας κατά τις ένοπλες συγκρούσεις, με στόχο να σταματήσει η ατιμωρησία των δραστών και να δημιουργηθεί μια νέα κουλτούρα αποτροπής, οργάνωσε η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα, στο πλαίσιο ευρύτερης εκστρατείας του Φόρεϊν Οφις με τη συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών.
Λείπει η ποσοτικοποίηση των στοιχείων, αλλά γνωρίζουμε ότι εκατομμύρια παιδιά, γυναίκες και άνδρες στη Ρουάντα, το Κονγκό, τη Βοσνία, έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, είπε στην εισαγωγική του ομιλία ο Βρετανός πρέσβης Ντέιβιντ Λάντσμαν, τονίζοντας ότι η σεξουαλική κακοποίηση έχει επιπτώσεις όχι μόνον σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ευρύτερα στις οικογένειες των θυμάτων, συχνά σε ολόκληρες κοινότητες, ενώ οι θύτες μένουν ατιμώρητοι.
Ξεκινάμε μια διεθνή εκστρατεία, είπε κ. Λάντσμαν, την οποία θα συνεχίσουμε και το 2013 και θα προβάλουμε στο πλαίσιο της προεδρίας της Βρετανίας στην Ομάδα των Οκτώ (G8) και αναφέρθηκε στην πρώτη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που ανέλαβε η Βρετανία με τη δημιουργία μιας πρώτης ομάδας ειδικών, αποτελούμενης από 70 άτομα (αστυνομικών, ψυχολόγων, γιατρών) που θα αναπτυχθούν πολύ σύντομα και θα στηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.
Ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θ. Ντόκος τόνισε ότι το φαινόμενο στη μεγαλύτερη έκτασή του εμφανίζεται στην Αφρική και σημείωσε ότι τα νομικά όπλα (Σύμβαση της Γενεύης, Διεθνές Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία και για τη Ρουάντα, σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ) παραμένουν αναποτελεσματικά.
Κρούσματα βιασμών έχουν παρατηρηθεί και από τις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως τόνισε μέλος ΜΚΟ που βρισκόταν στο ακροατήριο.
Παλιότερα επικεντρώναμε τις προσπάθειές μας στο νομικό κομμάτι, τώρα δίνουμε έμφαση στην ψυχολογική στήριξη των θυμάτων, είπε η Κ. Σκλάβου, εκπρόσωπος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, υπογραμμίζοντας ότι το θύμα σεξουαλικής κακοποίησης είναι πολύ δύσκολο να ξανασταθεί στα πόδια του ως λειτουργικός άνθρωπος.
Η εκπρόσωπος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Ποταμιάνου, σημείωσε ότι η δουλειά του διεθνούς οργανισμού επικεντρώνεται στην πρόληψη και στην εκπαίδευση των εμπολέμων.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας μίλησαν ο Κ. Μοσκόφ διπλωματικός υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών που έχει εξειδικευτεί σε θέματα δουλεμπορίου (trafficking), ο Ν. Κανάκης μέλος των Γιατρών του Κόσμου, ο οποίος τόνισε ότι ο βιασμός χρησιμοποιήθηκε και ως επιθετικό όπλο και από άτομα που πάσχουν από AIDS, προκειμένου να εξοντωθεί σωματικά και ηθικά ο αντίπαλος.
Από την πλευρά των ΜΜΕ, ο δημοσιογράφος Ν. Βουλέλης είπε μεταξύ άλλων ότι στον πόλεμο της Κροατίας και της Βοσνίας οι βιασμοί χρησιμοποιήθηκαν συστηματικά ως εργαλεία εθνοκάθαρσης και ότι την εποχή εκείνη τα ελληνικά ΜΜΕ είχαν δυσκολία να καλύψουν αμερόληπτα τα γεγονότα, παίρνοντας το μέρος της μιας πλευράς και μη προβάλλοντας τα εγκλήματα στη Σρεμπρένιτσα και το Σεράγεβο.
Ο φωτορεπόρτερ και πολεμικός ανταποκριτής επί 24 χρόνια Γ. Μπεχράκης πρόβαλε εικόνες από εμπόλεμες περιοχές, μεταφέροντας στο ακροατήριο τη φρίκη των θυμάτων του πολέμου.
Την εκστρατεία κατά της σεξουαλικής βίας εγκαινίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ και η πρέσβης καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Ατζελίνα Τζολί τον περασμένο Μάιο.