Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στον Πλατανιά ενώ ολόκληρα χωριά (Μεσκλά, Ορθούνι, Καράνι) στην Κρήτη είναι πλήρως αποκλεισμένα με τους κατοίκους να λαμβάνουν οδηγίες από τις αρχές να απομακρύνονται αυτοβούλως από τα σπίτια τους, αν βρίσκονται κοντά σε ποτάμια ή σημεία που υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης.
Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη
Το επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει καταρρεύσει ενώ όλες οι γέφυρες που υπήρχαν σε αυτό, πλέον αποτελούν παρελθόν είτε γιατί έχουν καταρρεύσει είτε γιατί είναι υπό κατάρρευση και δεν επιτρέπεται η διέλευση.
Η αρχή έγινε με την κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη, και ακολούθησε μια μετά την άλλη, η γέφυρα του Πλατανιά στην παλιά εθνική οδό, η γέφυρα στο Σιρίλι, η γέφυρα στο επαρχιακό δίκτυο του Ντεριανού ενώ κινδυνεύει η γέφυρα στο σημείο Φουρνές – Λάκκοι.
Τεχνικά συνεργεία, χειριστές μηχανημάτων, πυροσβέστες προσπαθούν με κίνδυνο πολλές φορές τη ζωή τους, να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να ανοίξουν δρόμους, να μεταφέρουν ανθρώπους και να βοηθήσουν εγκλωβισμένους.
Χωρίς ρεύμα από χθες οι αποκλεισμένοι
Εκτός όλων των άλλων καταστροφών, οι κάτοικοι του Πλατανιά αντιμετωπίζουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος ενώ η προοπτική άμεσης αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης είναι κάτι παραπάνω από αβέβαιη. Αλικιανός, Βατόλακκος, Σκινέ, Φουρνέ, Μεσκλά, Θέρισο, Λάκκοι δεν έχουν ρεύμα από χθες Δευτέρα.
«Είμαστε σαν το Καστελόριζο, δεν έχουμε ούτε τρόπο διαφυγής ούτε πρόσβασης. Εξωτερικό εχθρό να είχαμε να μας βομβαρδίζανε δεν νομίζω να είχαμε τέτοια απώλεια σε υποδομές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, πριν την έναρξη της χθεσινής σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, υπό τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Ο δήμαρχος Πλατανιά ζήτησε χθες από τον Υπουργό Υποδομών, το υπουργείο΄να αναλάβει την αντικατάσταση των γεφυρών που καταστράφηκαν λαμβάνοντας υπόψη τα νέα υδρολογικά δεδομένα, ενώ τόνισε ότι η αποκατάσταση των υποδομών πρέπει να γίνει με αρτιότητα και αμεσότητα.