Αρκετά ενισχυμένη σε σχέση με πέρσι είναι η παραγωγή ελαιόλαδου την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, που θα αγγίξει στους 295.000 τόνους.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία επεξεργάστηκε στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου κυμαίνεται την τελευταία τριετία μεταξύ 210.000 – 230.000 τόνων.
Η κατανάλωση εμφανίζεται να έχει υποστεί μείωση κατά 20.000-40.000 τόνους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που στρέφει τους καταναλωτές στα σπορέλαια, τα οποία πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές έναντι του ελαιολάδου. Ειδικά για τη φετινή χρονιά, η εκτίμηση είναι ότι η κατανάλωση θα είναι της τάξης των 210.000 τόνων.
Οι εξαγωγές ανέρχονται σε 100.000 τόνους και οι προοπτικές τους είναι ενθαρρυντικές. Οι κύριες χώρες εξαγωγής είναι η Ιταλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ενώ μεταξύ των σημαντικών αναδυόμενων αγορών είναι η Ρωσία και η Κίνα.
Σε ότι αφορά στις τιμές παραγωγού, η μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, αναφέρει ότι αυτές ακολούθησαν τις τάσεις στις αγορές της Ε.Ε. και για την ελαιοκομική περίοδο 2010/2011 δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν κατά μέσο όρο τα 2 ευρώ το κιλό. Την περίοδο 2011/2012, υποχώρησαν εκ νέου και μετά βίας διαμορφώθηκαν σε 1,85 ευρώ το κιλό. Για την τρέχουσα περίοδο οι τιμές έχουν αυξηθεί φθάνοντας και τα 2,40 ευρώ το κιλό.