«Η Ελλάδα είναι δημοκρατικό κράτος. Έχει Σύνταγμα και νόμους. Σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις. Διασφαλίζει τα δικαιώματα και τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές» αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους 11 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων με αφορμή την επικήρυξη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.
Μάλιστα, οι πρώην πρόεδροι καλούν τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει «τέτοιες συμπεριφορές, που πλήττουν πανανθρώπινες αξίες» και την Ελληνική κυβέρνηση «να δώσει την πρέπουσα και οφειλόμενη απάντηση στις πρωτοφανείς προκλήσεις».
Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:
«Η υποδοχή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με την επικήρυξη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, αποτελεί πράξη εθνικής ταπείνωσης και προσβολής των δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών της πατρίδος μας. Δυστυχώς και πάλι η ανοχή και υποχωρητικότητα απετέλεσαν στάση συμπεριφοράς αντί της οφειλόμενης διατύπωσης δυνατής, δημοκρατικής και εθνικής φωνής.
Τέτοιες πράξεις επικήρυξης, έχουν ως στόχο την επίδειξη αυταρχικότητας, επιθετικότητας και παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας μας. ‘Όμως, πρωτίστως, αποτελούν περιφρόνηση των διεθνών συνθηκών και κανόνων. Παραπέμπουν σε μεθόδους πολιτικού υπόκοσμου, που ουδεμία έχουν σχέση με τον διεθνώς αναγνωρισμένο νομικό πολιτισμό. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας δεν διακυβεύονται στο βωμό της ρητορικής για εσωτερική κατανάλωση και επίδειξης, που, εν τέλει, οδηγούν σε πολιτικές διεθνούς βαρβαρότητας. Είναι νωπές στη μνήμη μας οι δημόσιες διατυπώσεις των προθέσεων του Τούρκου Προέδρου για επαναφορά της θανατικής ποινής, με αφορμή την εκδήλωση του πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.
Οφείλουμε, λοιπόν, να διατυπώσουμε τη δική μας απάντηση. Η Ελλάδα είναι δημοκρατικό κράτος. ‘Εχει Σύνταγμα και νόμους. Σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις. Διασφαλίζει τα δικαιώματα και τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές.
Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί προσέφυγαν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, που αποτελεί πυλώνα του κράτους δικαίου. Η Ελληνική Δικαιοσύνη απεφάνθη με την χορήγηση ασύλου και την απαγόρευση της απέλασής τους. Συνεπώς, οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δικαιούνται να απολαμβάνουν στη χώρα μας της ασφαλούς διαβίωσης, της τιμής και της αξιοπρέπειάς τους.
Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τέτοιες συμπεριφορές, που πλήττουν πανανθρώπινες αξίες και γυρίζουν σε εποχές που το δίκαιο του ισχυρού κυριαρχούσε στις διεθνείς σχέσεις. Εξάλλου η ίδια, με πολλαπλές αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της, έχει αποφανθεί για το έλλειμμα δημοκρατίας και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα.
Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να δώσει την πρέπουσα και οφειλόμενη απάντηση στις πρωτοφανείς προκλήσεις που αντί να υποχωρούν κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα και, επί πλέον, να διασφαλίσει την κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.
Δημήτρης Παξινός, Γιάννης Αδαμόπουλος πρώην Πρόεδροι Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Δημήτρης Γαρούφας, Γιάννης Παπαδόπουλος, πρώην Πρόεδροι Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Γιώργος Κυμπαρίδης, πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης.
Δημήτρης Κωστόγιαννης, πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης.
Κώστας Σαρρής, πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.
Θόδωρος Καζάς, πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου.
Κοντόγιαννης Δημήτρης, πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων
Καπετανίδης Χρήστος, πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδος
Δημητράκουλας Κώστας, πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Σπάρτης
Ζώης Ανδρέας, Υφαντής Λεωνίδας, πρώην Πρόεδροι Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου.
Μπίνιος Λουκάς, πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λειβαδιάς».