Μόνο το 3,7% των επιχειρηματιών που δοκιμάζουν κάτι καινούργιο σήμερα στην Ελλάδα είναι γυναίκες, επισημάνθηκε σε εκδήλωση με θέμα «Επιχειρηματικότητα για την ανάπτυξη.Oι γυναίκες πολύτιμο κεφάλαιο».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού Ρόδης Κράτσα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Επιχειρηματικότητα και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και υπογραμμίστηκε από τους ομιλητές ότι οι γυναίκες πρέπει να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να τολμήσουν. «Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 1η θέση (52,5%) μεταξύ όλων των χωρών του Παγκοσμίου Παρατηρητηρίου για την Επιχειρηματικότητα ως προς τον φόβο που αποτελεί σημαντικό παράγοντα αποτροπής επιχειρηματικής δραστηριότητας» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην εκδήλωση.
Τα χαμηλά ποσοστά της γυναικείας επιχειρηματικότητας εκτιμάται ότι συνδέονται με:
– τα υψηλά ποσοστά της γυναικείας ανεργίας,
– τη δυσκολία ανεύρεσης των απαιτούμενων κεφαλαίων για ανάληψη επιχειρηματικής δράσης,
– τις αυξημένες οικογενειακές ευθύνες και υποχρεώσεις,
– το πολύ μικρό μέγεθος των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, δεδομένου ότι τo 21% των γυναικείων επιχειρήσεων είναι ατομικές επιχειρήσεις ή απασχολούν από 5-10 το πολύ εργαζόμενους.
Αισιόδοξα μηνύματα και διαπιστώσεις από μελέτες και εμπειρίες που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης δείχνουν ότι:
– Οι γυναίκες έχουν καλύτερη σχέση με το ρίσκο, καλύτερα ζυγισμένες αποφάσεις, κάνουν οικογενειακού τύπου μάνατζμεντ, είναι πιο αισιόδοξες, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στη συλλογική εργασία.
– Οι γυναίκες αναπτύσσουν δράσεις σε τομείς καινοτόμους και νέων τεχνολογιών.
– Οι γυναίκες τολμούν την επιχειρηματικότητα σε μικρότερη ηλικία απ’ ό, τι στο παρελθόν.
Η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα τόνισε ότι απαιτείται σφαιρική πολιτική σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που βρίσκονται στον επιχειρηματικό στίβο ή θέλουν να δοκιμαστούν σε αυτόν, αλλά και υποστήριξη από το οικογενειακό και το κοινωνικό περιβάλλον και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και τους ευρωπαϊκούς πόρους. Αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο που παίζουν τα μέσα και το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες για την προετοιμασία και την ενθάρρυνση των γυναικών να γίνουν επιχειρηματίες.
Τόνισε χαρακτηριστικά ότι απαιτείται αλληλεγγύη για να πετύχουν οι γυναίκες στο δύσκολο αυτό στίβο. Σημείωσε με νόημα ότι οι γυναίκες μπαίνοντας στο χώρο των επιχειρήσεων δεν «αρπάζουν» μια ανδρική ευκαιρία, αλλά δημιουργούν τη δική τους ευκαιρία, προσδίδοντας μία προστιθεμένη αξία στην ανάπτυξη και την απασχόληση, κάτι που η χώρα μας έχει ιδιαίτερη ανάγκη.
Η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Ζέττα Μακρή, στην παρέμβασή της αναφέρθηκε στις δράσεις που εκπονούνται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, τόσο για την ενίσχυση των γυναικών επιχειρηματιών όσο και για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος στο στήσιμο επιχειρήσεων από τις γυναίκες.
Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Σπ. Ευσταθόπουλος, τόνισε ότι το υπουργείο θα λάβει υπόψη σε μελλοντικές προκηρύξεις, προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και παρότρυνε τις γυναίκες να στραφούν στην επιχειρηματικότητα ευκαιρίας.