Ένα στα πέντε κορίτσια και ένα στα δέκα αγόρια θα πέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν ενηλικιωθούν. Τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια παιδιά οδηγούνται στη σεξουαλική εκμετάλλευση, δείχνουν οι έρευνες.
Ο σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανήκει στο Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά και στο πλαίσιο των ερευνών ανακοίνωσαν από κοινού την έναρξη της διεθνούς προσπάθειας σε συνεργασία με διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες, τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και άλλους φορείς.
Έτσι, ανακοινώθηκε μία συνεργασία μεταξύ φορέων σε διάφορα θέματα υγείας. Η συνεργασία αυτή αποτελεί μία νέα παγκόσμια σύμπραξη για την υγεία, λένε οι περισσότεροι.
Η συνεργασία
Την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και την εκμετάλλευση των παιδιών θέλουν να σταματήσουν οι συνεργαζόμενοι φορείς.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ιατρική βιομηχανία ενώνει τις δυνάμεις της και συντονίζει τις δράσεις της για να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ως ζήτημα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο καθηγητής, Franz Humer, που είναι και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά.
«Η σύμπραξη αυτή θα αλλάξει τον τρόπο που ο κόσμος αντιμετωπίζει την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Θα δουλέψουμε προς την κατεύθυνση να προσελκύσουμε κι άλλες εταιρίες και ηγετικές μορφές του χώρου της υγείας. Δέσμευσή μας είναι να προσεγγίσουμε την κρίση αυτή με τον ίδιο τρόπο που έχουμε προσεγγίσει άλλες κρίσεις υγείας- μέσω μιας συντονισμένης παγκόσμιας αντιμετώπισης», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Ernie Allen, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά δήλωσε: «Υπάρχουν πολλές και σημαντικές διεθνείς συμβάσεις και δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σήμερα στο ζήτημα, σε σύγκριση με το παρελθόν. Όμως το πρόβλημα χειροτερεύει.
Παλαιότερα, η βασική αντιμετώπιση στο πρόβλημα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης επικεντρωνόταν στη νομοθεσία και στις προσπάθειες εφαρμογής της- κάτι που φυσικά είναι σημαντικό. Όμως, δεν έχει υπάρξει μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιας υγείας που έχει προκύψει. Μια συνέργεια όλης της βιομηχανίας της υγείας είναι απαραίτητη ώστε να αλλάξει αποτελεσματικά ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος».