Το 1952 ιδρύεται το πρώτο Ινστιτούτο Γκαίτε, στην Αθήνα, με στόχο τη γερμανο-ελληνική συνεργασία και την προώθηση της διδασκαλίας των Γερμανικών. Φέτος το Ινστιτούτο γίνεται 60 χρονών και γιορτάζει με εξεταζόμενους και μαθητές, με φίλους και συνεργάτες, με νυν και πρώην υπαλλήλους και με πολλούς επισκέπτες.

Σήμερα στις 20:00 στη Ρωμαϊκή Αγορά
«Κοιμήθηκα ελάχιστα αυτόν τον αιώνα!»
Ακούγοντας τον Gerhard Falkner να διαβάζει

Σε έναν από τους ωραιότερους χώρους της Αθήνας, τη Ρωμαϊκή Αγορά, ο ποιητής Gerhard Falkner διαβάζει μαζί με την Ελληνίδα μεταφράστριά του Μαρίνα Αγαθαγγελίδου στα Γερμανικά και Ελληνικά από το ποίημά του «Πόλη αμφίδρομης επικοινωνίας – ground zero». (δίγλωσση έκδοση σπό τις Εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ) και συνοδεύονται από το μουσικό συγκρότημα «Minimaximum improVision».

Ο αρχαίος χώρος αποτελεί μια γοητευτική αντίθεση στις θέσεις του ποιητή καθώς στο μακροσκελές του ποίημα ο Falkner τονίζει την άμεση σχέση μεταξύ παρόντος και αστικού χώρου ενώ ταυτόχρονα διερευνά το εφήμερο της βιωματικής εμπειρίας της πόλης. Αφετηρία των ποιητικών του εξερευνήσεων στον απόηχο ιστορικών γεγονότων όπως εκείνων της 11ης Σεπτεμβρίου και της γερμανικής επανένωσης αποτελεί το Βερολίνο.

Η λογοτεχνική αυτή βραδιά πλαισιώνεται από βιντεοπροβολές με ηθοποιούς της Schaubühne Berlin που ερμηνεύουν ποιήματα από το έργο του Falkner «Pergamon Poems», σε μετάφραση της Μαρίας Τοπάλη, και διοργανώνεται από το Goethe-Institut Athen και το Δήμο Αθηναίων.

Είσοδος με δελτία προτεραιότητας