Η παρουσίαση της εξέλιξης του έργου της δημιουργίας Μουσείου Καπνού στην Ξάνθη ήταν, ουσιαστικά, το κυρίαρχο ζήτημα της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και η Φιλοπρόοδη Ένωσης Ξάνθης στο Λαογραφικό Μουσείο.

Στην ημερίδα, σύμφωνα με το xanthipress.gr παρέστησαν εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη ως οικοδεσπότη, βρέθηκαν πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, εκτός του Αντιπεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη, παραβρέθηκαν ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, ο πρώην Νομάρχης Γιώργος Παυλίδης επί των ημερών του οποίου ξεκίνησε η προσπάθεια, ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης και Πρόεδρος της ΣΕΚΕ Πάνος Ταρενίδης, η περιφερειακή σύμβουλος Τάνια Σερεφιά που προϊσταται της σχετικής επιτροπής και η πρώην Aντινομάρχης και Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, Πέπη Στάντσιου που συμμετέχει στη σχετική επιτροπή που συνεστήθη από την Περιφέρεια.

Μετά την ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη, που έκανε μια συνοπτική παρουσίαση των εξελίξεων που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα και οδηγούν την υπόθεση του Μουσείου στην τελική φάση της υλοποίησης, μίλησαν οι αρμόδιοι μελετητές της μουσειακής μελέτης που εκπονείται (έχει ολοκληρωθεί έδω και λίγα χρόνια το κτιριακό σκέλος με την ανακαίνιση της Καπναποθήκης στην οδό Δράμας-Αβδήρων) και οι οποίοι παρουσίασαν το αρχικό πλάνο της δομής του Μουσείου Καπνού.

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι ότι μαζί με το σταθερό, μόνιμο, μέρος συνυπάρχουν κινητά και θεματικά στοιχεία, ενώ παράλληλα το Μουσείο επιδιώκεται να λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων ή ομιλιών με αρκετές δυνατότητες.

Φώτης Καραλίδης: Στην τελική ευθεία το Μουσείο

Σύμφωνα με το Φώτη Καραλίδη η υπόθεση του Μουσείου Καπνού βρίσκεται στην τελική της φάση, οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα θετικές και γρήγορες και η Περιφέρεια στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την προοπτική του Μουσείου. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η επιτροπή που έχει στελεχωθεί αντιπροσωπεύει τη συνεισφορά όλων στην προσπάθεια που έχει γίνει, ευχαριστώντας και την Πέπη Στάντσιου που συμμετέχει στην επιτροπή.

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν: Στηρίζουμε την προσπάθεια με όλες τις δυνάμεις

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ στο σύντομο σχόλιό του ανέφερε ότι ο ίδιος προέρχεται από οικογένεια καπνοπαραγωγών και ότι ο ίδιος και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεισφέρουν, όπου χρειαστεί, για την ολοκλήρωση του έργου για την Ξάνθης, ενώ ερωτηθείς, σημείωσε ότι προσωπικά μπορεί να έρθει σε επαφή με αρκετούς παραγωγούς της ορεινής περιοχής για να δωρίσουν στο Μουσείο εκθέματα.