Την αγωνία τους για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τις συνέπειες που θα έχει η οικονομική δυσπραγία των δήμων στους πολίτες, εξέφρασαν με τις ομιλίες τους οι σύνεδροι στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο διεξάγεται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, κατά τον χαιρετισμό του, κάλεσε το κράτος να εμπιστευθεί και να προστατεύσει την Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι «η Αυτοδιοίκηση ό,τι είχε να δώσει το έδωσε, με θυσίες, με περικοπές, με δραστικές μειώσεις σε όλα τα επίπεδα».
«Από εδώ και πέρα, κάθε ευρώ που θα αφαιρείται από την Αυτοδιοίκηση, θα θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή της», ξεκαθάρισε ο κ. Σγουρός. Ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση να «λύσει» τα χέρια της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να «καταφέρει πολύ περισσότερα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής, Νίκος Σαράντης, κάλεσε τους συνέδρους να αποφασίσουν για το όριο που βάζουν στις διεκδικήσεις τους, ενώ, τόνισε ότι «η απόδοση ΚΑΠ ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων φέτος στην Αυτοδιοίκηση, αποτελεί το όριό μας, κάτω από το οποίο θα αντιμετωπίσουμε αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας μας».
Ο κ. Σαράντης επεσήμανε, τέλος, πως ευθύνη των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης αποτελεί κατοχύρωση της συνέχισης της λειτουργίας όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κατά την παρέμβασή του, τόνισε ότι «η Αυτοδιοίκηση οφείλει να αντιτάξει ένα κατηγορηματικό όχι στην περικοπή περαιτέρω πόρων», προσθέτοντας, ωστόσο, πως «η κρίση αποτελεί και ευκαιρία».
Υπογράμμισε δε, ότι πολλές φορές «υπήρξε και έλλειψη πνεύματος συνεργασίας από την Κεντρική Διοίκηση και σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε στο παρελθόν και απροθυμία να συμβάλλει με ρεαλιστικούς τρόπους στην προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μας για την αύξηση των ιδίων εσόδων».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους δήμους και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει «καμία διεκδίκηση ξεκομμένη από τα προβλήματα ανθρώπινου δυναμικού».
Επίσης, χαρακτήρισε «καλή αρχή» το διήμερο κλείσιμο των δήμων και ζήτησε να μην υπάρξει καμία νέα αρμοδιότητα χωρίς ανάλογους πόρους, αποτροπή της εργασιακής εφεδρείας, άρση της απαγόρευσης προσλήψεων στους ΟΤΑ και υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ, Μ. Δαρδαμάνης, σε παρέμβασή του, επεσήμανε πως πρέπει η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της, ότι πίσω από τα ποσά που περικόπτει από τους ΟΤΑ, βρίσκονται ανθρώπινες ζωές, βρίσκεται όλη η κοινωνία.