Να προχωρήσει άμεσα σε τροποποίηση του νόμου για τους εποχιακά εργαζόμενους, καλεί τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου (ΕΚΡ) με επιστολή που του απέστειλε σήμερα.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μείνουν χωρίς επίδομα ανεργίας το χειμώνα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, εξαιτίας των αλλαγών στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος με βάση τον Ν. 3986/2011, άρθρο 39, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

«Η τροποποίηση είναι επιτακτική, γιατί σε διαφορετική περίπτωση χιλιάδες εργαζόμενοι και του νομού θα μείνουν χωρίς εισόδημα κατά τη χειμερινή περίοδο… Η εποχιακή απασχόληση δεν είναι επιλογή των εργαζομένων για να τιμωρούνται με αυτές τις αποφάσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, κάθε άνεργος θα ελέγχεται σε βάθος τετραετίας για τα ημερομίσθια ανεργίας που έχει λάβει. Αν στις 1/1/2013 έχει συμπληρώσει 450 ημερομίσθια επιδοτούμενης ανεργίας και από 1/1/2014, 400 ημερομίσθια, τότε αυτόματα σταματάει η χορήγηση του επιδόματος αυτού.

Εάν εφαρμοστεί ο νόμος αυτός ως έχει -σύμφωνα με το ΕΚΡ- πλήττονται κυρίως οι εποχιακά εργαζόμενοι (ξενοδοχοϋπάλληλοι, κλπ.), οι οποίοι π.χ. εργάζονται για 5 ή 6 μήνες και μετά εισπράττουν επιδότηση για άλλους 5, ήτοι για 125 ημέρες ετησίως, αλλά και κάθε άνεργος που θα συμπληρώσει αυτές τις προϋποθέσεις.

Το ΕΚΡ καλεί τον υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση του νόμου αυτού, ώστε να προβλέπονται διαφορετικά κριτήρια επιδότησης ανεργίας για τους εποχιακά εργαζόμενους και να αποτραπούν σοβαρά προβλήματα ακόμα και με κοινωνικές διαστάσεις.