Φόρμουλα εργασιακής εφεδρείας στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας να καλύψει μέσω του μέτρου αυτού τις 15.000 απομακρύνσεις υπαλλήλων που προβλέπει έως τα τέλη του έτους το Μνημόνιο και παράλληλα να το εντάξει ως ισοδύναμο άλλων στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό θα αποτυπώνεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται τα «Νέα» της Πέμπτης, με σαφή τρόπο δημοσιονομικό όφελος 1,2 δισ. ευρώ που προκύπτει από το μέτρο, ενώ παράλληλα θα δίνεται ένα επαρκές διάστημα με ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας στους «εφέδρους» ώστε να έχουν δυνατότητα αναζήτησης εναλλακτικής απασχόλησης και να μη βρεθούν αμέσως στην ανεργία.
Κατά τη διάρκεια της εφεδρείας, εξάλλου, θα προβλεφθεί ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού
ανά έτος, που θα περιορίζεται σταδιακά.
Ήδη, στο πρώτο πακέτο των 21 φορέων που ανακοινώθηκαν και αναμένεται μέσα στον μήνα να εκδοθούν οι κανονιστικές ρυθμίσεις για την κατάργηση ή συγχώνευσή τους, απασχολούνται περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι.
Με ορίζοντα το 2015, η εφεδρεία θα ισχύσει και για άλλους 30.000 ώστε να καλυφθεί ο στόχος των 150.000 λιγότερων δημόσιων υπαλλήλων.
Αγνωστο παραμένει αν η τρόικα θα αποδεχθεί το μέτρο της εφεδρείας και δεν θα επιμείνει στις απευθείας απομακρύνσεις υπαλλήλων με στόχο την άμεση μείωση του μισθολογικού κόστους στο
Δημόσιο.
Επιπλέον, πρέπει να ξεπεραστούν και οι αντιρρήσεις των κυβερνητικών εταίρων, αφού τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ εμμένουν στην αντίθεσή τους με την πρόταση για την εφεδρεία.