Στο «κόκκινο» βρίσκονται η Χαλκιδική και ιδιαίτερα η περιοχή του Αγίου Όρους, το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης και ο Όλυμπος, όσον αφορά τον κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιών και στα οποία ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος η πυροσβεστική υπηρεσία.
Όπως ανέφερε ο γενικός επιθεωρητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Βορείου Ελλάδας, αντιστράτηγος, Βασίλης Τουλίκας, στη μάχη κατά της φωτιάς ρίχνονται και φέτος τέσσερα καναντέρ και δώδεκα μισθωμένα ελικόπτερα, όπως και το πυροσβεστικό λεωφορείο το οποίο βοηθάει στο συντονισμό των αρμοδίων σε συμβάντα μεγάλης έκτασης.
«Έχουμε το προσωπικό και τα οχήματα που χρειάζονται, τα οποία έχουν συντηρηθεί κατάλληλα. Το μόνο που δεν γνωρίζουμε είναι οι καιρικές συνθήκες. Πλέον έχει αλλάξει η αντιπυρική περίοδος καθώς φωτιές παρουσιάζονται και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ακόμη και σε περιοχές με υψηλό υψόμετρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τουλίκας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρά το γεγονός ότι επίσημα η αντιπυρική περίοδος ξεκινά από την 1η Μαΐου, από τους πρώτους μήνες της άνοιξης και έως σήμερα σημειώθηκαν περίπου 3.000 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.
«Κατά 97% οι φωτιές προέρχονται από ανθρώπινο χέρι. Οι δασικές πυρκαγιές είναι ελάχιστες, σε αντίθεση με τις αγροτικές», πρόσθεσε από την πλευρά του ο διοικητής περιφερειακής διοίκησης πυροσβεστικής υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγος, Δημήτρης Ζάχος.
Στα αξιοσημείωτα είναι πως φέτος για πρώτη χρονιά στο δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει πεζοπόρο τμήμα από εθελοντές πυροσβέστες του πυροσβεστικού σώματος. Πρόκειται για πολίτες, ηλικίας από 18 έως 55 ετών, που έχουν περάσει από κατάλληλη εκπαίδευση και θα βοηθούν κάθε Κυριακή τις προσπάθειες της υπηρεσίας για την αποτροπή φωτιάς.