Με την εξέταση του μαθήματος επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» επιστρέφουν την Τρίτη οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, που διεκδικούν την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Χτες, οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε μαθήματα κατεύθυνσης. Τα θέματα της Χημείας ήταν ιδιαιτέρως απαιτητικά, δυσκολεύοντας ακόμα και τους καλά διαβασμένους.

Προβλήματα, όμως, συνάντησαν οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών) που διαγωνίζονταν στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.

Στα Λατινικά της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να έχουν συναντήσει δυσκολίες οι εξεταζόμενοι, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους υποψηφίους της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής ) που διαγωνίστηκαν στην Ηλεκτρολογία.

Αίσθηση, εν τω μεταξύ, έχουν προκαλέσει τα απογοητευτικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων στη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, καθώς και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών επιβεβαίωσε τους αρχικούς υπολογισμούς των βαθμολογητών ότι τουλάχιστον 80% των υποψηφίων έχει γράψει κάτω από τη βάση.

Σύμφωνα με τα πρώτα στατιστικά στοιχεία, ο μέσος όρος βαθμολογίας κυμαίνεται μεταξύ 6,5 και 8 για τους υποψήφιους της τεχνολογικής κατεύθυνσης και μεταξύ 8 και 9,5 για αυτούς της θετικής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις το 7% των υποψηφίων της τεχνολογικής και το 10% των υποψηφίων της θετικής κατεύθυνσης απάντησε σωστά στο επίμαχο θέμα Γ4. Αντίστοιχα το θέμα Δ4, που θεωρήθηκε πολύ υψηλής δυσκολίας, απαντήθηκε από το 1% των υποψηφίων της θετικής, ενώ κανείς δεν το έλυσε από αυτούς που έχουν επιλέξει την τεχνολογική κατεύθυνση.

Χαμηλές επιδόσεις καταγράφονται και στα γραπτά των υποψηφίων που διαγωνίστηκαν στα Μαθηματικά, ωστόσο, σύμφωνα με τους βαθμολογητές, τα ποσοστά των βαθμολογιών κάτω από τη βάση είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της Φυσικής.

Η πανωλεθρία σε Φυσική και Μαθηματικά κατεύθυνσης οδηγεί πτωτικά τις βάσεις στις σχολές θετικών επιστημών (2ο επιστημονικό πεδίο), τις σχολές υγείας (3ο πεδίο) και τα πολυτεχνεία και τα υπόλοιπα τεχνολογικά Τμήματα ΑΕΙ (4ο πεδίο).

Μετά τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα εδικά μαθήματα, το πρόγραμμα των οποίων έχει ως εξής:

– Παρασκευή 15 Ιουνίου: Αγγλικά (12:00)
– Τρίτη 19 Ιουνίου: Αρμονία (09:00)
– Τετάρτη 20 Ιουνίου: Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (09:00)
– Πέμπτη 21 Ιουνίου: Γαλλικά (09:00) και Ιταλικά (16:00)
– Παρασκευή 22 Ιουνίου: Γερμανικά (09:00) και Ισπανικά (16:00)
– Σάββατο 23 Ιουνίου: Ελεύθερο Σχέδιο (10:00)
– Κυριακή 24 Ιουνίου: Γραμμικό Σχέδιο (10:00)