Πριν από λίγο καιρό παραγωγοί αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της Χαλκιδικής συμφώνησαν με τους ξενοδόχους να τους προμηθεύουν, χωρίς μεσάζοντες, ντομάτες, αγγουράκια, ελιές και τυροκομικά προϊόντα που γίνονται ανάρπαστα, κυρίως από τους ξένους τουρίστες στο πρωινό των ξενοδοχείων.

Τη συμφωνία θα υπογράψουν την ερχόμενη Κυριακή εκπρόσωποι τριάντα περίπου ξενοδοχειακών μονάδων και ισάριθμοι παραγωγοί, ενώ το ενδιαφέρον για αντίστοιχες συμφωνίες, προς όφελος παραγωγών και ξενοδόχων, μεγαλώνει καθημερινά και περισσότερο.

Επεκτείνεται μάλιστα και σε άλλες κατευθύνσεις καθώς νέα πεδία συνεργασίας ανοίγονται μεταξύ των παραγωγών και των ιδιοκτητών εστιατορίων αλλά και των σούπερ μάρκετ.

«Το επόμενο βήμα είναι αντίστοιχες συμφωνίες με εστιατόρια και σούπερ μάρκετ ώστε οι επισκέπτες των εστιατορίων να μπορούν να γευτούν τοπικά προϊόντα και τοπικές συνταγές και οι καταναλωτές να βρίσκουν χαλκιδικιώτικα προϊόντα σε αντίστοιχες γωνιές των σούπερ μάρκετ», εξηγεί στο ΑΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος.

«Οι συνεργασίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της προώθησης των τοπικών προϊόντων μέσα από τη διαδικασία της ελεύθερης αγοράς. Οι παραγωγοί αντιλαμβάνονται ότι, μέσα από τη δική μας πρωτοβουλία πριν από έξι μήνες, ξεκίνησε ένα “παιχνίδι” που είναι προς όφελός τους και μπορεί να τους βοηθήσει να προβάλλουν τα κρασιά, τα μέλια, τα λάδια και τα κτηνοτροφικά τους προϊόντα σε ένα ευρύ πελατολόγιο εντός και εκτός Χαλκιδικής», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης.

Σε αυτό το μήκος κύματος, ήδη πολλοί ήταν εκείνοι που επέδειξαν ενδιαφέρον για την προώθηση των τοπικών προϊόντων στα ξενοδοχεία, τα τουριστικά καταλύματα και τα κάμπινγκ της Χαλκιδικής, μιας περιοχής που διαθέτει 370 μεγάλες και μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες και συνολικά 78.000 κλίνες.

Τη σκυτάλη πλέον παίρνουν οι σεφ της περιοχής, οι οποίοι στην εκδήλωση της Κυριακής, κατά την παρουσίαση του «χαλκιδικιώτικου πρωινού», θα παρουσιάσουν συνταγές με τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου. Η εκδήλωση, που θα γίνει σε ξενοδοχείο της Νικήτης, διοργανώνεται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς» με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής κατά τη διάρκεια του 2ου Πανελλήνιου διαγωνισμού «Flavor & Taste επιτραπέζια ελιά & pate ελιάς».