Πρωτεύον καθήκον όλων των κομμάτων είναι αυτή τη στιγμή ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης και όσα δεν ανταποκριθούν στην ιστορική αυτή ευθύνη, «θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την καταστροφή της χώρας».

Την πεποίθηση αυτή εκφράζει, με σημερινή ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), επισημαίνοντας ότι το πραγματικό δίλημμα για τη χώρα δεν είναι το «μνημόνιο ή όχι μνημόνιο», αλλά το «ευρωπαϊκός ή βαλκανικός προσανατολισμός».

Ο ΣΕΒΕ ζητά συστράτευση σε ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και στενή συνεργασία μεταξύ των κομμάτων, ώστε να μη σταματούν τα πάντα και να μην παραλύει το κράτος, κάθε φορά που αλλάζει η πολιτική διοίκηση.

«Δεν θα πρέπει να αναλωθούμε σε στείρα αντιπαράθεση κομμάτων, αλλά να δημιουργήσουμε εμείς για εμάς ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Εφόσον ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να αποκτήσει μια δυναμική που θα εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, θα αποτελέσει ένα διαπραγματευτικό όπλο, το οποίο θα πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η Ελλάδα, με μια νέα διαπραγμάτευση (ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ) θα μπορέσει να βγει από την κρίση», επισημαίνει ο ΣΕΒΕ. Προσθέτει ότι είναι ακόμη απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και προσθέτει ότι το κράτος πρέπει να λειτουργεί με άτομα τεχνοκράτες, που θα παραμένουν στους ρόλους τους ανεξαρτήτως πολιτικών αλλαγών.

Από την πλευρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), με δική του ανακοίνωση, υπογραμμίζει ότι η χώρα έχει ανάγκη κυβέρνησης που θα διασφαλίζει έστω το μίνιμουμ σταθερότητας. Προσθέτει ότι οι ψηφοφόροι «έχουν την απαίτηση από τους πολιτικούς, που ψήφισαν είτε συνειδητά είτε εν βρασμώ ψυχής, να διαχειριστούν το εκλογικό αποτέλεσμα με βασικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, που σε καμία περίπτωση δεν επιτυγχάνεται με δηλώσεις τύπου ”αδυνατούμε να συνεργαστούμε”».

Ο ΕΣΘ σημειώνει ότι ο Έλληνας ψηφοφόρος επέλεξε τα κόμματα που επέλεξε με στόχο «να κυβερνήσουν (εκτός ελαχίστων) κι όχι για να πετούν χαρταετό ή να πετροβολούν».