«Σκούρα» είναι τα πράγματα για τους καταστηματάρχες τη Θεσσαλονίκης που βλέπουν μειωμένη την κίνηση στα ταμεία τους και τους πελάτες να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, καθώς τα «πορτοφόλια» τους είναι άδεια.

«Η αγορά είναι θλιμμένη και η κίνηση υποτονική. Δεν κυκλοφορεί ο κόσμος. Το δώρο από ικανοποίηση έγινε πλέον υποχρέωση. Στην ελληνική αγορά, φέτος, ο τζίρος του Πάσχα θα είναι μειωμένος κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Η μείωση θα φτάσει σε ποσοστό το 14% – 15%» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κώστας Χαντζαρίδης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μεγαλύτερο «πλήγμα» θα δεχτούν για μια ακόμη φορά τα καταστήματα με τα είδη ένδυσης, ενώ τις ημέρες αυτές θα «σωθούν» μόνο τα μαγαζιά με τα παιδικά παπούτσια, τις πασχαλινές λαμπάδες και τα παιχνίδια, αφού οι περισσότεροι νονοί θέλουν να είναι συνεπείς στα δώρα με τα βαφτιστήρια τους.

Η κατάσταση στην αγορά γίνεται ολοένα και πιο «μουντή»¨και αυτό αποτυπώνεται στην εικόνα των κλειστών καταστημάτων. «Τον τελευταίο χρόνο έχουμε αύξηση των κλειστών μαγαζιών κατά 63%. Μόνο το τελευταίο εξάμηνο. από τον Αύγουστο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2012. σημειώθηκε αύξηση στα λουκέτα κατά 41%» διευκρίνισε ο κ.Χαντζαρίδης.

«Πρωταθλήτρια» στα κλειστά καταστήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, είναι η οδός Κασσάνδρου, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αγίας Σοφίας, καθώς φαίνεται πως επηρεάστηκε από το μέτρο της πεζοδρόμησης που υλοποίησε ο κεντρικός δήμος.

«Ερήμωσε ο δρόμος της Αγίας Σοφίας με τις παρεμβάσεις του δήμου. Ήταν η ζωντανότερη κάθοδος στην αγορά και τώρα έχουμε 44 κλειστά μαγαζιά» σημείωσε ο κ.Χαντζαρίδης, προσθέτοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει καθόλου κίνηση στην πόλη από ξένους επισκέπτες, παραμονές του Πάσχα.

Πάσχα στο χωριό για τους Βορειοελλαδίτες


Στα χωριά τους φαίνεται πως θα περάσουν τις μέρες του Πάσχα οι περισσότεροι Βορειοελλαδίτες, καθώς οι εκδρομές στο εξωτερικό ή το εσωτερικό της χώρας αποτελούν για πολλούς μακρινό «όνειρο».

«Οι οργανωμένες εκδρομές για εσωτερικό και εξωτερικό είναι μειωμένες κατά 30 – 35%. Εάν υπολογίσουμε και την περσινή μείωση 20% έχουμε φτάσει στο 50%, εξαιτίας των αισθητών μειώσεων σε μισθούς και οικογενειακά εισοδήματα» δήλωσε στο ΑΠΕ το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρης Μαντούσης.

Ωστόσο, για όσους ακόμη αντέχει η «τσέπη» τους, οι κυριότεροι αεροπορικοί προορισμοί εξωτερικού για Πάσχα είναι το Παρίσι, η Ρώμη και η Πράγα, ενώ «ρεκόρ» σπάει η οδική εκδρομή από Θεσσαλονίκη για Κωνσταντινούπολη, λόγω τιμής.

Για όσους επιλέξουν το εσωτερικό για να περάσουν τις γιορτινές μέρες, κυριαρχεί η Κέρκυρα, τα Γιάννενα και τα Ζαγοροχώρια, καθώς με την Εγνατία Οδό έχει μειωθεί αισθητά η απόσταση και η διάρκεια του ταξιδιού, ενώ ακολουθούν το Πήλιο, το Καρπενήσι και η Ρόδος.

Έρχονται οι πρώτοι ξένοι τουρίστες για Πάσχα

Οι πρώτοι ξένοι τουρίστες άρχισαν να καταφθάνουν στην Ελλάδα, με αφορμή τις γιορτές του Πάσχα. Σύμφωνα με τον κ.Μαντούση αρκετοί Τούρκοι θα επισκεφτούν τη χώρα μας, ενώ ξεκινούν δειλά – δειλά και τα πρώτα τσάρτερ από Αγγλία, Σκανδιναβία και Ρωσία για τη Χαλκιδική.

Εξακόσιοι Εβραίοι της Γαλλίας επέλεξαν τη Χαλκιδική για τις διακοπές του εβραϊκού Πάσχα (Πέσαχ). Οι Γάλλοι επισκέπτες είναι η μία ομάδα, από τις τρεις, που την ίδια περίοδο φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της Πιερίας και του Λουτρακίου.

Η επίσκεψη των Εβραίων της Γαλλίας ήταν αποτέλεσμα των επαφών που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, με την ευκαιρία της έκθεσης για το Μέγα Αλέξανδρο, πρόσφατα, στο μουσείο του Λούβρου, αλλά και του συντονισμού των απαραίτητων ενεργειών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, τα περισσότερα τσάρτερ με τους Ισραηλινούς θα ξεκινήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς τα περισσότερα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής θα ανοίξουν επίσημα τις «πύλες» τους από 1η Μαΐου.