Εως την Απω Ανατολή ταξιδεύουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ προς αναζήτηση συνεργασιών, για να προσελκύσουν ξένους φοιτητές και για να κτίσουν στέρεες βάσεις εξωστρέφειας ως απάντηση στην οξύτατη δημοσιονομική κρίση.

Η Κίνα είναι η χώρα που προσελκύει το βλέμμα των περισσότερων πρυτανικών αρχών, ενώ εξετάζεται και η συνεργασία με κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως η COSCO. Ταυτόχρονα, προωθούνται και οι συνεργασίες με ΑΕΙ και άλλων χωρών, όπως η Ρωσία και τα κράτη του Περσικού Κόλπου, όπου το 2013 αναμένεται να γίνει πράξη το πρώτο παράρτημα ελληνικού ΑΕΙ εκτός Ελλάδος.

Λόγω γειτνίασης συνεργασίες, επίσης, αναπτύσσουν τα ελληνικά ΑΕΙ και με Ιδρύματα από Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία, FYROM, Αλβανία, Μολδαβία…

«Συμφωνήσαμε την ανταλλαγή φοιτητών, καθηγητών και ερευνητών, την ανάπτυξη των πολιτικών, οικονομικών και τεχνολογικών σπουδών σε Ελλάδα και Κίνα, την ίδρυση μονίμων δομών για τη μελέτη και έρευνα του ελληνικού και κινεζικού πολιτισμού», ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Παν. Πελοποννήσου κ. Θοδωρής Παπαθεοδώρου, που υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία συνεργασίας με το πανεπιστήμιο Jiao Tong University στη Σανγκάη, το οποίο είναι το παλαιότερο -ιδρύθηκε το 1796– και δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Κίνας.

Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας θα ιδρυθεί στο ελληνικό πανεπιστήμιο Ινστιτούτο Σινοευρωπαϊκών Σπουδών, το οποίο θα απευθύνεται σε φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) ενώ θα αποτελεί και γέφυρα προς ΑΕΙ της Δυτικής Ευρώπης.

Συνεργασία με το China Youth University for Political Sciences του Πεκίνου έχει αναπτύξει το Παν. Πειραιώς. Οπως τόνισε στην «Καθημερινή», ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του Ιδρύματος κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος, από το κινεζικό πανεπιστήμιο έχουν αποφοιτήσει σημαντικά στελέχη της κινεζικής πολιτικής ελίτ, ενώ η συνεργασία των δύο ΑΕΙ αφορά την ανταλλαγή φοιτητών και διδακτικού προσωπικού, αλλά και την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, επίσης, Τμήματα του Πειραιώς, όπως το Ναυτιλιακών Σπουδών και το Logistics, εξετάζουν την προοπτική συνεργασίας (π.χ. μελέτες) με κινεζικές εταιρείες διεθνούς εμβέλειας, όπως η COSCO, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους συναφείς με τα αντικείμενα σπουδών των δύο Τμημάτων.

Εν αναμονή της αδειοδότησης για τη λειτουργία του πρώτου παραρτήματος ελληνικού ΑΕΙ στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βρίσκονται οι άνθρωποι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Οπως ανέφερε ο πρύτανης κ. Κωνσταντίνος Φεγγερός το Ίδρυμα θα συνεργαστεί με την εταιρεία Hail Agriculture. Το παράρτημα αναμένεται να λειτουργήσει το 2013-2014 στο Αμπού Ντάμπι ή το Ντουμπάι.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει, από την άλλη, στραφεί το Παν. Δυτικής Μακεδονίας, με Τμήματα σε Φλώρινα και Κοζάνη. Το ίδρυμα έχει αναπτύξει συνεργασίες με ΑΕΙ από την Κύπρο, βαλκανικές χώρες και τη Ρωσία για ανταλλαγή φοιτητών και επιμόρφωση εκπαιδευτικών.

Σε ανάλογο πλαίσιο κινούνται και τα ΤΕΙ. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ΤΕΙ Σερρών, που έχει συνάψει συνεργασίες με Ιδρύματα από Ρωσία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία. Επίσης, το ΤΕΙ αναζητεί συνεργασίες με κινεζικά Ιδρύματα, ήδη λειτουργεί δύο μεταπτυχιακά προγράμματα στα αγγλικά ενώ θέλει να οργανώσει τριετή προπτυχιακά προγράμματα για την προσέλκυση ξένων φοιτητών.