Να σταματήσουν οι απευθείας αναθέσεις από τον δήμο Θεσσαλονίκης, ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες-Οικολογία στην Πράξη», Χρήστος Μάτης.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Μάτης υπογράμμισε ότι οι απευθείας αναθέσεις ανέρχονται στο 36,65% των συνολικών προμηθειών του δήμου και αντιστοιχούν σε 2,36 εκατ. ευρώ, ενώ η νομοθεσία προβλέπει ότι πρέπει να γίνονται κατ’ εξαίρεση.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στο θέμα της ασφάλισης των οχημάτων του δήμου, που δημιούργησε την προηγούμενη εβδομάδα προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Όπως επισήμανε, έγινε διαγωνισμός τον Δεκέμβριο του 2010, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος γιατί το τίμημα θεωρήθηκε ακριβό, αλλά στη συνέχεια έγινε σε άλλη εταιρία απευθείας ανάθεση με την καταβολή μεγαλύτερου ποσού. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η ανάθεση αυτή δεν εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο γιατί θεωρήθηκε ότι προκαλούσε οικονομική βλάβη στο δήμο.

Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν, τόνισε ότι η διοίκηση του δήμου καταβάλει προσπάθειες για διενέργεια διαγωνισμών, ακόμα και για προμήθειες που αφορούν μικρά ποσά.

Σημείωσε ότι το 90% των απευθείας αναθέσεων αφορούν ποσά από 200 έως 400 ευρώ, ενώ σημαντικό κομμάτι έχει σχέση και με τις προμήθειες καυσίμων, όπου υπάρχει μόνο μια εταιρία και μια τιμή, που καθορίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Υποστήριξε ότι η απευθείας ανάθεση σε ασφαλιστική εταιρία έγινε με τρόπο «διαφανή» και διαυγή και ότι το μεγαλύτερο τίμημα οφείλεται στο γεγονός ότι ασφαλίστηκε η κινητή και ακίνητη περιουσία του δήμου.