Στην πρέσα μπαίνει το Δημόσιο, όπου οι απολύσεις υπαλλήλων συνεχίζονται και τα επόμενα έτη πέραν της απαίτησης για 15.000 αποχωρήσεις εντός του 2012, επανέρχεται το καθεστώς προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας και παράλληλα επανεξετάζεται το θέμα των μισθών προκειμένου να γίνουν νέες περικοπές.
Οι μειώσεις προσωπικού θα επιτευχθούν – εκτός από την τήρηση του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις – με την κατάργηση κενών θέσεων και απομάκρυνση υπαλλήλων, την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας έως το 2015, τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων καθώς και τη μείωση του αριθμού των εισακτέων σε στρατιωτικές, αστυνομικές και άλλες σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο Δημόσιο.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν τα Νέα, δεν αποκλείεται και το πάγωμα των προσλήψεων, σε περίπτωση που υπάρξει παρέκκλιση από την προβλεπόμενη μείωση προσωπικού.
Οσον αφορά τις 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2012, ορίζεται πως «για τις μειώσεις αυτές, βάσει μιας λειτουργικής αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης και σχεδίων για το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή τη συρρίκνωση φορέων της γενικής κυβέρνησης, θα εντοπίσουμε τους υπεράριθμους προς αποχώρηση».
Οσοι επιλεγούν θα ενταχθούν σε εργασιακή εφεδρεία, μετά τη λήξη της οποίας – όπως επισημαίνεται ρητά – θα πρέπει να απολυθούν αυτόματα.
Η συμφωνία ανοίγει επίσης τον δρόμο για να μπει νέο μαχαίρι στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς γίνεται αναφορά στην ανάγκη να περιοριστεί το μισθολογικό κόστος της γενικής κυβέρνησης κατά 1,5% του ΑΕΠ έως το 2015.
Ο στόχος αυτός – όπως αναφέρεται – θα επιτευχθεί με νέες τροποποιήσεις στο σύστημα αμοιβών του Δημοσίου σε συνδυασμό με τη μείωση του προσωπικού.