Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πιστεύοντας ότι μόνο μέσα από συντονισμένες κοινές δράσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε ότι επενδύει στη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τους προσκαλεί σε κοινές δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας και βελτίωσης των επαγγελματικών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
Ειδικότερα, δύο κλάδοι που υφίστανται έντονα τις επιπτώσεις της οικονομικής δυσπραγίας, όπως είναι τα επαγγέλματα του δημοσιογράφου και του τεχνικού / κατασκευαστικού κλάδου γίνονται αποδέκτες της «σύμπραξης» του υπουργείου Εργασίας με τους φορείς συλλογικής εκπροσώπησής τους, για την ενίσχυση των ανέργων, μέσα από την παροχή στοχευμένης επαγγελματικής εξειδίκευσης.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απηύθυνε προσκλήσεις:
– στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης 5.000 ανέργων, συνολικού προϋπολογισμού 32.000.000 ευρώ στον τεχνικό-κατασκευαστικό κλάδο. Μέσα από τα προγράμματα κατάρτισης, που θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο της επιταγής κατάρτισης (training voucher), οι καταρτιζόμενοι θα αποκτήσουν δεξιότητες σε νέους τομείς του τεχνικού-κατασκευαστικού κλάδου όπως εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια, αξιοποίηση ορυκτού φυσικού πλούτου κ.ο.κ.
– στις Ενώσεις Συντακτών Τύπου όλης της χώρας για την υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης 2.000 ανέργων δημοσιογράφων, συνολικού προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ.
Στόχος των προγραμμάτων κατάρτισης, που θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο της επιταγής κατάρτισης (training voucher), είναι η αναβάθμιση και πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων στη χρήση των νέων τεχνολογιών του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.