Να θωρακιστούν έναντι της ιλαράς καλεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τους επαγγελματίες υγείας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Κατόπιν της ενημέρωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι μεταξύ των καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ζητά να λαμβάνονται μέτρα προστασίας σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο ΠΙΣ σημειώνει ότι οι γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης και ορισμένες κατηγορίες ασθενών, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, καθώς περιέχει ζώντα εξασθενημένο ιό ιλαράς. Στην περίπτωση που δεν έχουν περάσει ιλαρά σε μικρότερες ηλικίες -κάτι το οποίο χαρίζει φυσική ανοσία δια βίου- είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι (έχουν κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου) και προσβληθούν από τη νόσο, εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο.
«Άρα οι άνθρωποι και δη οι επαγγελματίες υγείας[…] θα πρέπει να είναι βέβαιοι είτε ότι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου ή ότι έχουν περάσει ιλαρά κατά το παρελθόν και έχουν αποκτήσει ανοσία. Διαφορετικά, θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα».
Μέτρα προστασίας
Συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικοι που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR). Ανοσία διά βίου έχουν μόνο όσοι έχουν νοσήσει στο παρελθόν και όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου. Το εμβόλιο παρέχεται καθολικά και καλύπτεται από το εθνικό πρόγραμμα.
Λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνεται η χορήγηση της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και η χορήγηση της 2ης δόσης τρεις μήνες μετά την 1η δόση ή -εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό- το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.
Η ΠΟΕΔΗΝ επανήλθε σήμερα με νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «εντοπίστηκαν δύο νέα κρούσματα ιλαράς σε επαγγελματίες υγείας νοσοκομείων. Μία γιατρός στο«Σισμανόγλειο» (Αύγουστος) και μία νοσηλεύτρια στο Παίδων«Αγλαΐα Κυριακού», η οποία νοσηλεύεται με επιπλοκές στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός».
Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί το υπουργείο Υγείας για «αδιαφορία», αναφέρει ότι «δεν ελήφθη κανένα μέτρο», σημειώνοντας ότι«οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων έως σήμερα δεν ενημέρωσαν το προσωπικό, τους Γιατρούς και Νοσηλευτές για την επιδημική έξαρση της ιλαράς και δεν σύστησαν κανένα μέτρο προφύλαξης».
Καταλήγει αναφέροντας ότι «δεν υλοποιούνται ούτε στο ελάχιστο οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ καθότι τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, δεν διαθέτουν αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων ιλαράς και δεν διαθέτουν εμβόλια».