Διαδικασίες εξπρές προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την αδειοδότηση και λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων, στο υπο διαβούλευση νομοσχέδιο με τίτλο «Τουρισμός υπαίθρου-τροποποίηση της νομοθεσίας για τη δημιουργία και λειτουργία τουριστικών λιμένων και προσθήκη νέων διατάξεων-λειτουργική αδιοδότηση τουριστικών καταλυμάτων», το οποίο το ΥΠΠΟΤ φιλοδοξεί να είναι και νόμος του κράτους στα μέσα Ιανουαρίου και σίγουρα εντός της θητείας της κυβέρνησης.
Σε σημερινή συνέντευξη τύπου με αφορμή το υπο διαβούλευση νομοσχέδιο, ο αρμόδιος υπουργός Παύλος Γερουλάνος επεσήμανε, ότι ουσιαστικά πρόκειται για τρία διαφορετικά νομοσχέδια που καλύπτουν το μεγαλύτερο φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα, μέσω του παρόντος νομοσχεδίου, το ΥΠΠΟΤ προχωρεί σε ρυθμίσεις για τον τουρισμό υπαίθρου, για τη δημιουργία και λειτουργία τουριστικών λιμένων, αλλά και για τη λειτουργία και την αδειδότηση τουριστικών καταλυμάτων.
Σε ότι αφορά στο σκέλος της αδειοδότησης των τουριστικών καταλυμάτων, ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε, ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μειώνονται κατά 40%, ενώ από τα σχεδόν 4 χρόνια που συνόδευαν την λειτουργία ενός τουριστικού καταλύμματος, ο χρόνος αναμονής πέφτει στο ενάμιση έτος. Στο σημείο αυτό ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε, ότι πλέον ένα τουριστικό κατάλυμα θα μπορεί να λειτουργεί και με «προέγκριση» και σε διάστημα ακόμα και δέκα ημερών, χωρίς να περιμένει την επίσημη «βούλα» της έγκρισης. Προς την κατεύθυνση αυτή προωθείται η σύσταση εντός του ΕΟΤ ειδικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης και αδειοδότησης τουριστικών επενδύσεων ως υπηρεσία μιας στάσεως, όπως επίσης και η σύσταση πολεοδομικού γραφείου για επιτάγχυνση των επενδύσεων.
Στο σκέλος του νομοσχεδίου που αφορά στον τουρισμό της υπαίθρου, τονίζεται ότι για πρώτη φορά αποσαφηνίζεται στη χώρα μας η εν λόγω μορφή τουρισμού και ορίζεται ως η κάθε ειδική μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που έχει ως σκοπό την επαφή του επισκέπτη τουρίστα με το φυσικό, παραγωγικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον της υπαίθρου. Αντίστοιχα ορίζονται ο αγροτουρισμός, ο οινοτουρισμός και ο αλιευτικός τουρισμός μερικές από τις δυναμικότερες μορφές τουρισμού της υπαίθρου.
Μάλιστα το ΥΠΠΟΤ προωθεί τη χρήση ειδικού σήματος τουρισμού υπαίθρου, μέσα από το οποίο η πολιτεία τόσο η πολιτεία όσο και οι επιχειρηματίες θα μπορούν να προβάλλουν και να προωθούν συντονισμένα τις ειδικές δράσεις και τις υπηρεσίες τους. Παράλληλα, μέσω της ρυθμιστικής πλαισίωσης των μορφών τουρισμού υπαίθρου υποστηρίζονται και αναδεικνύονται η τοπική παραγωγή και τα τοπικά προϊόντα (καλάθι αγροτικών προϊόντων περιφέρειες).
Για την ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων της χώρας, αποσαφηνίζονται οι υφιστάμενες κατηγορίες λιμένων, ρυθμίζεται η λειτουργία και διαχείριση των στόλων των τουριστικών λιμένων, εισάγεται το ηλεκτρονικό μητρώο πληροφοριών για τους τουριστικούς λιμένες, αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, ενώ αντιμετωπίζεται η αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη κατάσταση από τη λειτουργία τουριστικών λιμένων εκτός του κεντρικού κρατικού ελέγχου.