Ομοβροντία «συνταγματικών πυρών» από όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τους εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών συγκεντρώνει ο πρόσφατος νόμος για τα πανεπιστήμια.
Για πρώτη φορά μάλιστα και τα 24 ΑΕΙ προσέφυγαν στην δικαιοσύνη ζητώντας κριθούν αντισυνταγματικές οι επίμαχες διατάξεις του νόμου και να εισαχθεί η υπόθεση, λόγω σπουδαιότητας, με το θεσμό της πρότυπης δίκης απευθείας στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Συγκεκριμένα, τα πυρά τών εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας συγκεντρώνουν: η εφαρμογή του συστήματος ταξινομικής ψήφου κατά τη διαδικασία εκλογής καθηγητών – εσωτερικών μελών του συμβουλίου κάθε ΑΕΙ» και «η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του συμβουλίου κάθε ΑΕΙ».
Βασικό επιχείρημα που επικαλούνται στην προσφυγή τους είναι ότι με τη συμμετοχή των μη εξωτερικών μελών πλήττεται η πανεπιστημιακή ελευθερία και παραβιάζεται η κατοχύρωση της πλήρους αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν : «Η συμμετοχή των εξωτερικών μελών του συμβουλίου του ΑΕΙ δεν δικαιολογείται από προφανείς λόγους δημοσίου συμφέροντος: α) δεν δικαιολογείται ούτε για ακαδημαϊκούς λόγους, β) δεν επιτελούν ούτε είναι δυνατόν κατά τον νόμο 4009/2011 να επιτελέσουν ακαδημαϊκό έργο στα συγκεκριμένα ΑΕΙ και γ) δεν έχουν την ιδιότητα του δημοσίου λειτουργού».
Στο «διά ταύτα» της προφυγής τους οι πανεπιστημιακοί επισημαίνουν ότι η επίμαχη υπουργική παραβιάζει την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου. Ως προς την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του συμβουλίου κάθε ΑΕΙ οι εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας την προσβάλλουν επίσης ως αντισυνυταγματική. Ρυθμίζει ,όπως λένε, την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη μόνο των εσωτερικών μελών του συμβουλίου, επιτρέποντας έτσι την συμμετοχή στο συμβούλιο και μελών που δεν ανήκουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Ακόμη, υποστηρίζουν ότι υπάρχει αδιαφάνεια κατά την εκλογική διαδικασία, ανάδειξης εσωτερικών μελών, όπως και αποκλεισμοί από την εκλογική διαδικασία.