Επίδομα «φτώχειας» από τα ασφαλιστικά ταμεία κατάφεραν να πάρουν συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά ακόμα και τα 200.000 ευρώ! Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι εισέπρατταν κάθε μήνα το Επίδομα Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), που θεωρητικά καταβάλλεται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
Ωστόσο, τα κενά στη νομοθεσία και η απουσία ελέγχων είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 20.000 άτομα να εισπράττουν το ΕΚΑΣ, παρότι στην πράξη δεν χρειάζονταν οικονομική βοήθεια. Στο φως έρχονται περιπτώσεις συνταξιούχων με πλούσια επαγγελματική δραστηριότητα και μηνιαία έσοδα άνω των 3.000 ευρώ, που έπαιρναν επίδομα από τα Ταμεία για να… επιβιώσουν!
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφορά συνταξιούχο που έπαιρνε το ΕΚΑΣ παρότι είχε ετήσιο εισόδημα 248.000 ευρώ. Ο συνταξιούχος που ζει στην Αθήνα (με αρχικά Γ.Λ.) ήταν συνιδιοκτήτης εταιρείας που κυρίως δραστηριοποιούταν στο εξωτερικό.
Μέχρι πρόσφατα τα συγκεκριμένα έσοδα έμπαιναν σε διαφορετικό κωδικό στη δήλωση και δεν λαμβάνονταν υπόψη για την καταβολή του επιδόματος. Επομένως κάθε μήνα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος έπαιρνε και μια μικρή…. οικονομική ενίσχυση από τα Ταμεία για να τα βγάλει πέρα.
Τρεις ακόμα χαρακτηριστικές περιπτώσεις -που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής»- αποδεικνύουν τα κενά που υπάρχουν στο ασφαλιστικό σύστημα:
Συνταξιούχος στην Καισαριανή (με αρχικά Α.Σ.) έπαιρνε το επίδομα παρότι είχε μηνιαία έσοδα από ενοίκιο καταστήματος που έφταναν τα 3.500 ευρώ.
Ηλικιωμένος (με αρχικά Σ.Π.) έπαιρνε σύνταξη χηρείας και το επίδομα αλληλεγγύης, ενώ παράλληλα ήταν συνιδιοκτήτης επιχείρησης με ετήσια έσοδα 45.000 ευρώ.
Συνταξιούχος από το Μαρούσι (με αρχικά Κ.Γ.) είχε εστιατόριο και εκτός από το επίδομα είχε ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ.