Τεταμένη είναι πάλι η κατάσταση στα πανεπιστήμια, με αφορμή τις εκλογές των νέων μελών των συμβουλίων διοίκησης.
Στα περισσότερα ιδρύματα οι επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί για τη διενέργεια των εκλογών είναι διορισμένες από το υπουργείο Παιδείας. Κανένα ίδρυμα μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει τη διαδικασία, η οποία προβλεπόταν να έχει ολοκληρωθεί από τον προηγούμενο μήνα.
Η υπουργός, στην προσπάθειά της να «κινητοποιήσει» τους πανεπιστημιακούς στην υλοποίηση του νόμου, δεν δίστασε να τους απειλήσει, άλλη μια φορά ότι αν ως τα μέσα Ιανουαρίου δεν έχουν κάνει εκλογές δεν θα λάβουν χρηματοδότηση.
«Ακόμη και να θέλαμε να εφαρμόσουμε τα όσα λέει η Α. Διαμαντοπούλου», είπε πρύτανης μεγάλου πανεπιστημίου στην « Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», «δεν υπάρχει πιθανότητα να έχουν γίνει εκλογές στο χρονικό διάστημα που απαιτεί. Η μόνη λύση είναι να δοθεί παράταση της προθεσμίας και πέραν του Ιανουαρίου. Δεδομένης μάλιστα της γενικότερης κατάστασης, είναι πολύ πιθανόν να φτάσουμε ακόμη και στις εθνικές εκλογές χωρίς να έχει υλοποιηθεί ο νέος νόμος».
Όσο για τις προειδοποιήσεις της υπουργού για τα κονδύλια, που ορισμένοι πρυτάνεις χαρακτήρισαν «εκβιασμούς», ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, δεν δίστασε να δηλώσει ότι «η χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης δεν είναι της υπουργού Παιδείας. Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να χρηματοδοτεί τη δημόσια εκπαίδευση, ανεξάρτητα από το αν είναι εφαρμόσιμες οι διατάξεις ενός νόμου ή όχι. Αυτή τη στιγμή τα πανεπιστήμια λειτουργούν με τον πατριωτισμό του προσωπικού τους, χωρίς βοήθεια από την πολιτεία».
Τα προβλήματα των ιδρυμάτων τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και προσωπικού έχουν φτάσει σε ακραία σημεία και οι πανεπιστημιακοί ζητούν, εκτός από την άμεση καταβολή κονδυλίων, να εξαιρεθούν και από την εφεδρεία, γιατί θα αποψιλωθούν τα περισσότερα ιδρύματα, χωρίς ελπίδα διορισμών.