Στο ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.
Μέσα από την εμπειρία του στην Ελλάδα (χώρα εισόδου) και στην Αθήνα (πόλη διέλευσης) ο Γ. Καμίνης, ο οποίος ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος της σημερινής συνεδρίασης, υπογράμμισε, «κάποια διδάγματα για όλους»: «Η προσφυγική κρίση δεν είναι προσωρινό ζήτημα, δεν έχει επιλυθεί και οι μετανάστες θα συνεχίσουν να “χτυπούν” την πόρτα μας για πάρα πολλά χρόνια ακόμη. Το μεταναστευτικό ζήτημα απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εξίσου, και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι χώρες εισόδου δεν μπορούν από μόνες τους να σηκώσουν αυτό το βαρύ φορτίο. Η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και πρακτικές λύσεις στις μεταναστευτικές προκλήσεις, προστατεύοντας τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και το δικαίωμά τους να δημιουργήσουν μία νέα ζωή στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Αθήνας, «η οποιαδήποτε καθυστέρηση ή άρνηση της αντιμετώπισης της πραγματικότητας δημιουργεί τελικά διαρθρωτικό πρόβλημα που είναι πιο δύσκολο να επιλυθεί στη συνέχεια». Υποστήριξε, παράλληλα, ότι «η ειρηνική συνύπαρξη απαιτεί και από τους νεοαφιχθέντες να αποδεχθούν και να υιοθετήσουν τις ευρωπαϊκές αξίες και ιδεώδη».
Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στην περυσινή πρωτοβουλία των Αθηνών για τη δημιουργία του δικτύου “Αλληλέγγυες πόλεις της Ευρώπης”. Στο δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν ήδη οι πόλεις Άμστερνταμ, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, προστέθηκε χθες και η πόλη του Στρασβούργο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δημάρχου της.
«Όταν τα κράτη-μέλη διαφωνούν για το ζήτημα των ποσοστώσεων μετεγκατάστασης, βλέπουμε ότι υπάρχουν σημαντικές πόλεις της Ευρώπης που υιοθετούν διαφορετική στάση και λένε ξεκάθαρα “φέρτε μας πρόσφυγες”. Η προσφυγική κρίση έχει καταδείξει ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη, μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά για τις πολιτικές ένταξης που να βασίζονται στην ειρηνική συνύπαρξη και τον αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα στους πολίτες», τόνισε ο κ. Καμίνης:
«Έχουμε το πλεονέκτημα να είμαστε ο φορέας διακυβέρνησης πιο κοντά στους πολίτες. Η κοινωνική συνοχή βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής μας. Δεν μπορούμε όμως να αναλάβουμε δράση μόνοι μας. Χρειαζόμαστε την υποστήριξη άλλων φορέων. Χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό με τις περιφερειακές και κεντρικές κυβερνήσεις. Χρειαζόμαστε περισσότερες αρμοδιότητες και καλύτερη χρηματοδότηση. Θα πρέπει ο ρόλος μας να αναγνωριστεί. Η παρουσία των μεταναστών και των προσφύγων θα πρέπει να θεωρηθεί ως μοναδική πηγή πλούτου για τις πόλεις και ως βασικό συστατικό μίας δυναμικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς» προσέθεσε και απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε:
«Ο τρόπος που θα διαχειριστούμε τα προβλήματα αυτά, θα καθορίσει το μέλλον που θα έχουμε ως ήπειρος τα επόμενα χρόνια. Η καταπολέμηση του φόβου και του εθνικισμού μέσω της προώθησης του ανοικτού πνεύματος, συνεκτικότητας και πολυμορφίας, είναι αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε στην Ευρώπη. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να δουν τις ευρωπαϊκές πόλεις ως σημαντικούς συμμάχους για τη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος».