Αντιπροσωπεία γερμανών βουλευτών που επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη κατέθεσε σήμερα το απόγευμα στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας κατέθεσε.
Οι βουλευτές είναι μέλη της υποεπιτροπής για θέματα Πολιτισμού και Παιδείας της επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Κάτω Βουλής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελείται από τον πρόεδρο της υποεπιτροπής dr. Peter Gauweiler (CDU/CSU) και τους βουλευτές Angelika Kruger-Leiner (SPD), Monika Grutters (CDU/CSU), Claudia Roth (Bundnis 90/Die Grunen) και Lukrezia Jochimsen (Die Linke).
Οι γερμανοί βουλευτές ξεναγήθηκαν στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, από τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του ΚΙΣ, Δαβίδ Σαλτιέλ, από μέλη της διοίκησης της ΙΚΘ και από τον έφορο του μουσείου Β. Χεκίμογλου, ενώ συνομίλησαν συγκινημένοι για αρκετή ώρα και με τον επιζήσαντα του Άουσβιτς Χάιντς Κούνιο.
Τα μέλη της γερμανικής κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής είχαν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν στη γλώσσα τους, μέσα από ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό σύστημα ξενάγησης, τα εκθέματα και τα ντοκουμέντα, που φιλοξενούνται στο μουσείο. Το πρωτοποριακό οπτικοακουστικό σύστημα χρηματοδότησε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και υλοποίησε η ελληνική εταιρεία «Πρίσμα – Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ».
Η καινοτομία του συστήματος συνίσταται στο ότι με την καταχώρηση του τριψήφιου κωδικού, που έχει επικολληθεί δίπλα από κάθε έκθεμα, σε έναν μικροϋπολογιστή χειρός, εμφανίζονται στον μικροϋπολογιστή τα δεδομένα του σκληρού δίσκου του κεντρικού υπολογιστή του μουσείου και ιδιαίτερα το έκθεμα που αναζητήθηκε, επιτρέποντας στον επισκέπτη να διδαχθεί σε όλη την έκταση τους στοιχεία γύρω από την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας και το ολοκαύτωμα.
Ο επισκέπτης βλέπει στην οθόνη του μικροϋπολογιστή παλάμης, φωτογραφίες ακόμη και βίντεο του εκθέματος, ενώ ακούει και διαβάζει, στη γλώσσα του, την ιστορία του.
Ο πρόξενος της ΟΔΓ στη Θεσσαλονίκη, Wolfgang Hoelscher – Obermaier, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το καινοτόμο σύστημα, που επιτρέπει την ξενάγηση του επισκέπτη σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά) και για το γεγονός ότι η περιήγηση στην ιστορία του εβραϊκού μουσείου καθίσταται προσιτή σε κάθε Γερμανό, ή άλλης εθνικότητας επισκέπτη του μουσείου.
Νωρίτερα, οι γερμανοί βουλευτές είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα και με τους αντιδημάρχους Σ. Πέγκα και Μ. Πασχαλίδου.