Μία ανατρεπτική απόφαση -βόμβα που μπορεί να… τινάξει στον αέρα την εφεδρεία των δικαστικών υπαλλήλων εξέδωσε το υπηρεσιακό συμβούλιο του ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) ανοίγοντας τον δρόμο για προσφυγές υπαλλήλων των δικαστηρίων.
Επιπλέον, με προσωρινή διαταγή του το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά… πάγωσε την προσυνταξιοδοτική εφεδρεία σε δικαστικό υπάλληλο, τουλάχιστον μέχρις ότου συζητηθεί η αίτησή στο ακροατήριο.
Νομικοί και δικαστικοί κύκλοι, εκτιμούν ότι αυτές οι δύο αποφάσεις θα φέρουν κύμα προσφυγών δικαστικών υπαλλήλων ζητώντας να ακυρωθούν αποφάσεις περί της εφεδρείας τους.
Παράλληλα, όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος -κατά τις ίδιες πηγές- να δημιουργηθεί «ντόμινο», καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα ακολουθήσει νέο κύμα προσφυγών από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους διαμαρτυρόμενοι για εφεδρείες «δύο ταχυτήτων».
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι επικρατείας που ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό ερμηνεύοντας τον νόμο 4024/2011 (σ.σ. αφορά συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία) αποφάνθηκαν ότι δεν προκύπτει πως στις καταργούμενες κενές οργανικές θέσεις περιλαμβάνονται οι κενές οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων.
«Η μη υπαγωγή των δικαστικών υπαλλήλων στις ρυθμίσεις περί κατάργησης οργανικών θέσεων του νέου νόμου δικαιολογείται πλήρως από το γεγονός ότι ο ίδιος ο νομοθέτης έχει ήδη διαπιστώσει μεγάλη καθυστέρηση στην απονομής της δικαιοσύνης, λόγω της συσσώρευσης μεγάλου όγκου υποθέσεων και έχει λάβει με προγενέστερους νόμους διάφορα μέτρα για να πετύχει την επιτάχυνση της απονομής της» σημειώνουν οι ανώτατοι δικαστές.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το υπηρεσιακό συμβούλιο απέρριψε αίτημα μετάταξης υπαλλήλου λαμβάνοντας υπ’ όψιν του αφενός τον πολύ μεγάλο αριθμό κενών οργανικών θέσεων του κλάδου των δακτυλογράφων στην γραμματεία του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό γραμματέων, αφετέρου δεν τις υπηρεσιακές ανάγκες στον τομέα της καθαρογραφής των αποφάσεων».