Για σχέδιο ηθικής εξόντωσης σε βάρος της από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου και στοχοποίηση της κάνει λόγο η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου σε έγγραφό της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με το οποίο ζητεί την αντικατάσταση της.
Η εισαγγελική λειτουργός, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ερευνήσει όλες τις μεγάλες υποθέσεις κρατικής διαφθοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο παραίτησης της αναφέρει πως αρνείται να μετατραπεί σε «Ιφιγένεια» στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι, ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή, δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας».
Η κ. Ράικου μιλά για μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου που πλήττονται από την έρευνα για την υπόθεση της Novartis, την οποία χαρακτηρίζει «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας» και αφήνει αιχμές για μη παροχή θεσμικής κάλυψης από τους ανωτέρους της. Μάλιστα, κάνει λόγο για στοχοποίηση της από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που στόχο έχουν «την συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας (Nοvartis) και όχι μόνο».
Αφορμή για την παραίτηση της, σύμφωνα με πληροφορίες, στάθηκε διαφημιστικό σποτ κυριακάτικης εφημερίδας (Documento), το οποίο η ίδια θεωρεί συκοφαντικό και ανυπόστατο, όπου γίνεται αναφορά σε ενέργειες συγκάλυψης του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου και του Γιάννου Παπαντωνίου από την Εισαγγελία Διαφθοράς και επικαλείται συγκεκριμένη ανακρίτρια.
Η εισαγγελέας φέρεται να αναφέρεται σε σημαντικά ευρήματα που αφορούν την υπόθεση της Nοvartis καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς εντόπισε άμεσο χρηματισμό μεγάλου αριθμού κρατικών αξιωματούχων (σ.σ. γιατρών δημοσίων νοσοκομείων) που δωροδοκούνταν από λογαριασμό της εταιρείας από την Ελβετία από τον οποίο χρηματικά ποσά εισέπρατταν και νομικά πρόσωπα που χρησίμευαν ως οχήματα για «μαύρο χρήμα» με τελικούς αποδέκτες άλλους κρατικούς αξιωματούχους.
Η κ. Ράικου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείει να υπάρχουν παρόμοια εμβάσματα και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς. Μέχρι αυτή τη στιγμή πάντως από την έρευνα φαίνεται να έχουν εντοπιστεί μίζες 28 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελένη Ράικου αναφέρεται αναλυτικά σε ενέργειες της κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και του Θωμά Λιακουνάκου και χαρακτηρίζει τα όσα αναφέρονται σε βάρος της ως υποβολιμιαία, ενώ παραθέτει συγκεκριμένες διώξεις σε βάρος των δύο αυτών προσώπων και στοιχεία για την αποκάλυψη των υποθέσεων για τις οποίες είχαν ερευνηθεί.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου βρίσκεται στην Κύπρο για προγραμματισμένες συναντήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις επιστρέψει θα αναπέμψει το θέμα της παραίτησης της κ. Ράικου στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο είναι αρμόδιο για να το χειριστεί.