Την πεποίθησή του ότι το δικαίωμα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πόρων της υφαλοκρηπίδας, δεν εξαρτάται ούτε επηρεάζεται από την κήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.), αναφέρει σε άρθρο του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης.
Μάλιστα, όπως τονίζει, η ΑΟΖ αλληλοεπικαλύπτεται με την υφαλοκρηπίδα μέχρι το όριο των 200 ναυτικών μιλίων και πως «όταν αποφασισθεί η κήρυξη Α.Ο.Ζ. στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, τα εξωτερικά της όρια θα είναι τα ίδια με τα όρια της υφαλοκρηπίδας», ενώ βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δεν απαιτείται η κήρυξη Α.Ο.Ζ. για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Παράλληλα, ο υφυπουργός αναφέρει ότι οι ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στο ν. 4011/2011, «διασφαλίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της χώρας και μας επέτρεψαν ήδη να προχωρήσουμε στη δημοσίευση της Διεθνούς Δημόσιας Πρόσκλησης για συμμετοχή στη διενέργεια Σεισμικών Ερευνών, μη αποκλειστικής χρήσης στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, έχοντας πλέον σαφώς προσδιορίσει τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μελλοντικής Α.Ο.Ζ.».
Στο άρθρο επισημαίνεται τέλος ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας με όλα τα γειτονικά κράτη αποτελεί στρατηγική εθνική πολιτική επιλογή και στο πλαίσιο αυτό, πέραν των συμφωνιών οριοθέτησης με την Ιταλία (1977) και την Αλβανία (2009), έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη και την Αίγυπτο.
«Το ενδεχόμενο θέσπισης Α.Ο.Ζ. έχει ληφθεί υπόψη κατά τις διμερείς διαπραγματεύσεις οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο και τη Λιβύη, οι οποίες δεν αφορούν αποκλειστικά στην υφαλοκρηπίδα αλλά και στη (μελλοντική) Α.Ο.Ζ.. Όσον αφορά την Κύπρο, η σχέση μας είναι τέτοια που μόλις κρίνουμε ότι είναι προς αμοιβαίο συμφέρον, θα προχωρήσουμε με ταχύτητα στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας», επισημαίνει ο υφυπουργός.