Είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι άντρες όχι μόνο ωριμάζουν πιο αργά σε σχέση με τα κορίτσια, αλλά παραμένουν συνειδητά στο μεταίχμιο παιδιού- άντρα για πολλά χρόνια. Εκτός από κοινωνιολογικούς παράγοντες, όπως η χειραφέτηση και αύξηση των καθηκόντων των γυναικών, αλλά και η «μυθοποίηση της νεότητας» που κυριαρχεί, οι ψυχολόγοι ερεύνησαν τη συμπεριφορά αυτή, συστήνοντάς μας το «σύνδρομο του Πίτερ Παν».
Ο μύθος του Πίτερ Παν είναι ένα παραμύθι ασυνήθιστο. Το μικρό αγόρι δεν θέλει να γίνει ήρωας, δεν θέλει να ωριμάσει . Προτιμά να δραπετεύσει στη χώρα του « ποτέ». Εκεί ζούσε μια άλλη πραγματικότητα, μια ουτοπία, με την ψευδαίσθηση ότι πάντα το παράθυρο της μητέρας του μένει ανοικτό για να μπορεί να επιστρέψει στην αγκαλιά της. Ώσπου, το παράθυρο αυτό έκλεισε και στην αγκαλιά της βρέθηκε ένα άλλο αγοράκι. Μέσα από αυτό το μύθο γεννήθηκε το σύνδρομο του Πίτερ Παν, του ώριμου ηλικιακά άνδρα, με τα χαρακτηριστικά του ανέμελου, αθώου αλλά και άκαρδου παιδιού, που αρνείται τις ευθύνες της ωριμότητας.
Ποια είναι η θέση σας απέναντι σε αυτό; Σας φαίνεται αδιανόητο να μπορέσετε να μοιραστείτε τη ζωή σας με ένα τέτοιο σύντροφο, κι όμως, ο Πίτερ Παν υπάρχει μέσα σε κάθε άντρα και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την πτυχή του για δικό σας όφελος. Πρώτα απ’ όλα, αφήστε τον να εξαντλήσει την παιδικότητά του με το παιδί σας. Θα το διασκεδάσουν και οι δύο και θα είναι ο δικός τους τρόπος δεσίματος και επικοινωνίας. Επίσης, κάθε τι που θέλετε να κάνει, μπορείτε να το πετύχετε, αρκεί να του το περάσετε ως κάτι διασκεδαστικό. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να σας βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού, αν τις μετατρέπατε σε παιχνίδι!
Και τέλος, είναι κάτι που πρέπει να δεχτείτε και να μην προσπαθήσετε να «σκοτώσετε» το παιδί μέσα του. Αν διατηρήσετε τις ισορροπίες, θα μπορέσετε να μοιραστείτε τη ζωή σας με ένα διασκεδαστικό σύντροφο γεμάτο ζωντάνια και παιδική αφέλεια, ότι καλύτερο δηλαδή για μια δύσκολη μέρα!