Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη για τη συντήρηση του σημαντικότερου μνημείου της Ρωμαϊκής Αγοράς, του κτιρίου Ωρολογίου του Κυρρήστου, γνωστού ώς «Αέρηδες».

Το μνημείο δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά με ρωγμές, ανοίγματα στους αρμούς, απολαξεύσεις, μαύρες κρούστες και αρκετούς αποχρωματισμούς.  Η συντήρηση θα αφορά στις λίθινες επιφάνειες και τα κονιάματα, τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές φθορές σε διάφορα σημεία, καθώς και στα βυζαντινά χαράγματα και τα τουρκικά γραφήματα που βρίσκονται στο εσωτερικό του.

Μεγάλος εχθρός του κτιρίου είναι η υγρασία που  εισχωρεί από παντού -αρμούς, παράθυρα, εισόδους- και είναι ικανή να αποσαρθρώσει εντελώς τα μάρμαρα. Γι’ αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και η μελέτη αναστήλωσης από την αρμόδια 1η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Το κτίριο κατασκεύασε ο ‘Ελληνας αστρονόμος Ανδρόνικος από την Κύρρο της Μακεδονίας το πρώτο μισό του 1ου αιώνα π. Χ. Είναι ένας οκταγωνικός πύργος, ίσως ο μοναδικός στην Ελλάδα, ύψους 13,5 μ. και διαμέτρου 8 μ.

Βρίσκεται πάνω σε τρεις μαρμάρινες βαθμίδες, έχει κωνική κεραμοσκεπή στέγη, ενώ αρχιτεκτονικά τη μορφή του συμπληρώνουν ένα κυλινδρικό πρόσκτισμα στη νότια πλευρά και δύο κορινθιακά πρόπυλα στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά. Πάνω στη στέγη υπήρχε ένας ανεμοδείκτης σε μορφή Τρίτωνα, ο οποίος σήμερα δεν σώζεται.