Μεγάλη υπόθεση κακουργηματικής απάτης σε βάρος της Εθνικής Ασφαλιστικής εξιχνίασε η Οικονομική Αστυνομία. Τρία μέλη της οργάνωσης που εισέπραττε εικονικές αποζημιώσεις ανύπαρκτων τροχαίων ατυχημάτων συνελήφθησαν ενώ στη δικογραφία εμπλέκονται τουλάχιστον εκατόν τριάντα άτομα ως συνεργοί.

Διαπιστώθηκε μάλιστα ζημιά που ξεπερνά των δύο εκατομμύρια ευρώ σε 167 περιπτώσεις της τελευταίες τριετίας.

Με τη διαδικασία του αυτοφώρου συνελήφθησαν χθες τρία μέλη του κυκλώματος το οποίο, όπως προέκυψε από την έρευνα, χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, με «ιθύνων νου» τον υπεύθυνο για την έγκριση και εκταμίευση αποζημιώσεων υπάλληλο του Τμήματος Ζημιών Οχημάτων Εξωτερικού της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, χρησιμοποιώντας παλαιότερους φακέλους πραγματικών τροχαίων ατυχημάτων, μεθόδευε την εκταμίευση μεγάλων αποζημιώσεων για ανύπαρκτα τροχαία ατυχήματα. Τα χρηματικά ποσά των αποζημιώσεων καταθέτονταν σε δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών, που ενέχονται στην υπόθεση ως συνεργοί. Τους δικαιούχους των λογαριασμών στρατολογούσαν, αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, τα αλλά δυο μέλη της εγκληματικής ομάδας, ένας άνδρας και μια γυναίκα ηλικίας 47 και 41 ετών αντίστοιχα.

Στη συνέχεια, το κύκλωμα, προχωρούσε σε αναλήψεις των χρηματικών ποσών, τα οποία μοιράζονταν σε συγκεκριμένα προκαθορισμένα μέρη (2/3 ο υπάλληλος και 1/3 οι άλλοι δυο), δίνοντας ένα μικρό ποσοστό ως «αμοιβή» στους δικαιούχους των λογαριασμών. Από την μέχρι τώρα έρευνα, οι δικαιούχοι – συνεργοί της απάτης, ξεπερνούν τα εκατόν τριάντα άτομα.

Δυο από τους συνεργούς – δικαιούχους των λογαριασμών, συνελήφθησαν σε τραπεζικά υποκαταστήματα, τη στιγμή που επιχειρούσαν να κάνουν ανάληψη χρηματικών ποσών, που προέρχονταν από τις εικονικές αποζημιώσεις.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από το 2009.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης έγιναν επτά έρευνες σε σπίτια στην Αττική όπου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα κυνηγετικό όπλο, φυσίγγια πυροβόλου όπλου και κυνηγετικής καραμπίνας, βιβλιάρια εντολών εγκρίσεως αποζημιώσεων και καταθέσεων σε διάφορες τράπεζες, δύο σώματα επιταγών χρηματικών ποσών 24.500 και 20.000 ευρώ, δύο γραμμάτια χρηματικών ποσών 10.000 ευρώ το καθένα κ. ά.

Οι πέντε συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.