Να εναρμονίσει τους κανόνες της για την πρόσβαση σε ορισμένες θέσεις των τοπικών διοικήσεων, με την νομοθεσία της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων καλεί την Ελλάδα η Ευρωπαϊκό επιτροπή, προκειμένου να τερματίσει έτσι τη διακριτική μεταχείριση πολιτών από άλλα κράτη – μέλη.

Το αίτημα της Επιτροπής προς την Ελλάδα έχει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης, που αποτελεί το δεύτερο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας.

Η Ελλάδα έχει πλέον στη διάθεσή της δύο μήνες για να κοινοποιήσει στην Επιτροπή τα μέτρα που έλαβε για να συμμορφωθεί η νομοθεσία της με αυτήν της ΕΕ. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι ισχύοντες ελληνικοί κανόνες προβλέπουν ότι προτεραιότητα πρόσβασης σε συγκεκριμένες θέσεις στις τοπικές διοικήσεις (προσωρινής ή και μόνιμης φύσης) έχουν οι εγγεγραμμένοι στους τοπικούς καταλόγους, κάτοικοι του δήμου ή της κοινότητας, όπου προσφέρονται οι εν λόγω θέσεις. Επιπλέον, για μόνιμες θέσεις, οι εγγεγραμμένοι στους τοπικούς καταλόγους λαμβάνουν 150 μόρια προτεραιότητας, υπό την προϋπόθεση ότι παραμένουν τουλάχιστον δέκα χρόνια στην ίδια θέση.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι όροι αυτοί, παρ’ ότι ως προς την αρχή εφαρμόζονται ανεξάρτητα από την εθνικότητα, πλήττουν κυρίως τους μετακινούμενους στην ΕΕ εργαζομένους.

Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή θεωρεί ότι παρόμοιες πρακτικές αποτελούν έμμεση διακριτική μεταχείριση. Η Επιτροπή θεωρεί, επίσης, ότι η υποχρέωση παραμονής επί δέκα χρόνια στην ίδια θέση, αποτελεί εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ.

Σύμφωνα με την νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ, η Επιτροπή θεωρεί ότι και στις δύο περιπτώσεις, οι κανόνες αυτοί αποτελούν έμμεση διακριτική μεταχείριση, αφού πλήττουν τους μετακινούμενους στην ΕΕ εργαζομένους περισσότερο από τους εγχώριους εργαζομένους, με κίνδυνο να αντιμετωπίζουν οι πολίτες της ΕΕ ιδιαίτερο μειονέκτημα.