Διπλάσιες παραβάσεις, από πέρυσι, διαπίστωσαν το οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2011 οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στους ελέγχους που γίνονται στην αγορά.

Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου για ενδεχόμενες εναρμονισμένες πρακτικές στην εισαγωγή πατάτας, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο με το οποίο διαβεβαιώνει ότι για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας και πρακτικών που αποβαίνουν εις βάρος καταναλωτών, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου προβαίνει σε συνεχείς ελέγχους της αγοράς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εξηγεί ότι, μεταξύ άλλων, ελέγχθηκαν σημεία λιανικής πώλησης (σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, λαϊκές αγορές, καταστήματα εστίασης κ.α.) για θέματα παραπλάνησης καταναλωτή, όπως έλλειψη τιμοκαταλόγου, διαφορετική χρέωση από την αναγραφόμενη τιμή, ελλιπή ή ψευδή ενημέρωση σχετικά με την προέλευση του πωλούμενου είδους, ελλιπή ή ψευδή ενημέρωση σχετικά με το εάν το προϊόν που διατίθεται προς πώληση είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο, ψευδείς ή παραπλανητικές προσφορές ή εκπτώσεις κλπ.

Παράλληλα ελέγχθηκαν παραγωγικές μονάδες, εισαγωγικές και χονδρεμπορικές επιχειρήσεις για την ορθότητα της πληροφορίας που αναγράφουν στα τιμολόγια τους ή στις ετικέτες των προϊόντων σχετικά με την προέλευσή τους, το καθαρό βάρος ανά τεμάχιο κλπ. Το οκτάμηνο του 2011 ελέγχθηκαν 3.753 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν συνολικά 902 παραβάσεις.

Ο κ. Ξυνίδης διευκρινίζει επίσης ότι από τον Ιούλιο του 2011 και «στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα ελεγκτικά κλιμάκια της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς ελέγχουν στους χώρους δράσης τους και την έκδοση αποδείξεων ταμειακών μηχανών».