Με μια ζεστή αγκαλιά και χαμόγελα υποδέχτηκαν οι εκπαιδευτικοί τα προσφυγόπουλα, στο 81ο δημοτικό σχολείο, στα Κάτω Πετράλωνα.
Η αυλή του σχολείου από σήμερα γεμίζει με τις φωνές, τα γέλια και τα παιχνίδια και των παιδιών που έζησαν τον εφιάλτη της προσφυγιάς. Με την βοήθεια των περίπου 10 εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα προσπαθήσουν να σβήσουν από την μνήμη τους τις τραγικές εικόνες και για ένα τετράωρο κάθε μέρα να κάνουν «ταξίδια» στην γνώση της ελληνικής γλώσσας, των μαθηματικών, των εικαστικών.
Οι 30 μικροί μαθητές από την δομή του Ελαιώνα, έχοντας την σχολική σάκα στον ώμο, μπήκαν στην αίθουσα γεμάτοι ενθουσιασμό, μαζί με τους διερμηνείς που τους συνόδευαν, αλλά και τους νέους τους δασκάλους, ενώ σε λίγες μέρες αναμένεται να φτάσουν τα 60 παιδιά.
«Θα αγκαλιάσουμε τα παιδιά των προσφύγων. Είναι όπως όλα τα παιδιά» επισημαίνει εκπρόσωπος του σχολείου, αλλά και γονείς που ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν αντιρρήσεις. Μια μητέρα τριών παιδιών δηλώνει ότι «η εκπαίδευση είναι για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις. Η κοινωνία μας εδώ είναι ανοιχτή και έχουμε αγκαλιάσει όλον τον κόσμο», ενώ κι ένας παππούς, περιμένοντας έξω από το σχολείο για να πάρει τον εγγονό του, τονίζει ότι «όλα τα παιδιά στον κόσμο είναι ίδια. Γιατί να μην έρθουν στο σχολείο; Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της 3ης δημοτικής κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, αναφέρει: «Καλωσορίζουμε τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία της τρίτης δημοτικής κοινότητας του Δήμου Αθηναίων. Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Μέλη της Ένωσης των συλλόγων γονέων, αλλά πάνω από όλα η γειτονιά, με αγάπη αγκαλιάζουμε τα προσφυγόπουλα, σκεπτόμενοι ότι κι ο λαός μας στο παρελθόν έχει βιώσει ανάλογες εμπειρίες. Πιστεύουμε ότι η φοίτηση των παιδιών αυτών στα σχολεία, είναι προς όφελος όλης της κοινωνίας, καθώς είναι κρίσιμο, αυτά τα παιδιά να νιώσουν ότι ζούνε -όσο είναι δυνατόν- σε κανονικές ανθρώπινες συνθήκες. Πλευρά αυτής της ανάγκης είναι η μαθησιακή παιδαγωγική διαδικασία Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα. Κανείς δεν μπορεί να την στερήσει από τον άλλον. Σε βασικά δικαιώματα του ανθρώπου δεν υπάρχουν φυλετικές, θρησκευτικές ή ιδεολογικές διακρίσεις. Προκειμένου να συμβάλλουμε για την καλύτερη προσαρμογή των παιδιών αυτών στο νέο τους περιβάλλον».
Στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ένωσης υπογραμμίζουν ότι «η κοινωνία πρέπει να απομονώσει τις ξενοφοβικές φωνές και να κάνει την αλληλεγγύη πράξη», ενώ ζητούν «την βελτίωση των κτηριακών υποδομών των σχολείων, την σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη, την πρόσληψη καθαριστριών, τραπεζοκόμων και σχολικών φυλάκων και πλήρη υλικοτεχνική κάλυψη και των δυο ζωνών». Η αντιπρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων υποστήριξε, ότι δεν έχει εκφραστεί καμιά αντίρρηση από πλευράς των γονιών. «Μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος. Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά για όλα τα παιδιά».