Πριν από έναν χρόνο δόθηκε στο κοινό ένα μέρος από το ανανεωμένο Πεδίον του Αρεως, όπου για δύο χρόνια πραγματοποιούνταν έργα ανάπλασης υπό την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη. Ωστόσο, ήδη εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια παρακμής και παραμέλησης σε πολλά σημεία του πάρκου.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», τα δύο ρυάκια που υπάρχουν μέσα στο Πεδίον του Αρεως, το ένα προς την πλευρά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και το δεύτερο προς την πλευρά της οδού Ευελπίδων, έχουν στερέψει τελείως. Το πρώτο ρυάκι δεν είχε ποτέ κανονική ροή νερού από την αρχή. Η όποια ποσότητα νερού είχε διοχετευθεί σε αυτό είχε ξεκινήσει να λιμνάζει και ύστερα από μερικούς μήνες στην ανισόπεδη τεχνητή κοίτη το νερό είχε βαλτώσει. Εν τέλει με τη ζέστη του καλοκαιριού το νερό εξατμίστηκε και τη θέση του έχουν πάρει παιδιά που ανεβοκατεβαίνουν τρέχοντας την κοίτη.
Το ρυάκι αυτό κανονικά θα έπρεπε να τροφοδοτείται από το σιντριβάνι που υπάρχει στην κορυφή του. Ωστόσο, παρότι το σιντριβάνι λειτουργεί κάποιες ώρες την ημέρα, το νερό δεν διοχετεύεται στο ρυάκι.
Από την άλλη πλευρά προς την οδό Ευελπίδων, υπάρχει το ρυάκι με τη σπειροειδή μορφή και τους δύο διαδρόμους με λευκό χαλίκι κατά μήκος του. Αρχικά η κατάσταση εδώ ήταν καλύτερη. Το νερό όμως δεν ανανεωνόταν και προς το τέλος του φετινού καλοκαιριού άρχισε να βρωμίζει. Τελικώς και εδώ το νερό εξατμίστηκε και ποσότητες χαλικιού έχουν πέσει μέσα στην κοίτη.
Παράλληλα, σε πολλά σημεία του πάρκου οι εργασίες δεν έχουν τελειώσει ακόμη, ενώ τα σημάδια παραμέλησης είναι ορατά, όπως συμβαίνει και στο παλιό θερινό θεατράκι που υπήρχε κοντά στο άγαλμα της Αθηνάς.
Με την ανάπλαση του πάρκου, ξηλώθηκαν οι θέσεις και τα διαζώματα του θεάτρου, ενώ διατηρήθηκε η κλίση που είχε ο χώρος.
Στη θέση τους φυτεύτηκε γκαζόν, όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να καθήσουν και να ξαπλώσουν. Ωστόσο, ο χώρος αυτή τη στιγμή είναι γεμάτος σκουπίδια και το γκαζόν έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
Επιπλέον, στην έξοδο του πάρκου προς την πλατεία της σχολής Ευελπίδων δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε τα δρομάκια που συνδέουν τα δύο σημεία, καθώς μικρά χαντάκια στο σημείο που ξεκινούν τα σκαλοπάτια για την πλατεία δυσκολεύουν τους πεζούς και ιδιαίτερα τα παιδιά και όσους χρησιμοποιούν παιδικά καροτσάκια.
Παρ’ όλα αυτά το Πεδίον του Αρεως συνεχίζει να σφύζει από ζωή. Η πρώτη εικόνα είναι εντυπωσιακή με τον πλούτο χρωμάτων από τα φυτά και τα λουλούδια, τις αλέες και τους μεγάλους χώρους με το γκαζόν. Ενα πάρκο το οποίο έχει ζωντανέψει από την αγάπη που του έχουν δείξει οι μετανάστες και οι οικογένειές τους. Για άλλη μία φορά όμως οι Ελληνες απουσιάζουν από το πάρκο, καθώς δεν υπάρχει στην κουλτούρα τους.
Ετσι, ενώ φωνάζουν για την έλλειψη πρασίνου, αφήνουν ένα τόσο μεγάλο και κεντρικό πάρκο να παρακμάσει πριν ακόμη ολοκληρωθούν τα έργα σε αυτό.