Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι καταλήψεις γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο διαμήνυσε για ακόμη μία φορά ότι θα αναπληρωθούν όλες οι χαμένες διδακτικές ώρες, ακόμη και με μαθήματα τα Σάββατα και τις εορτές.
Την ίδια στιγμή, οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές ξεκίνησαν να ερευνούν πιθανά αδικήματα σε κατειλημμένα σχολεία, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση συλλόγων γονέων αλλά και της ομοσπονδίας των καθηγητών.
Τα σχολεία που παραμένουν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τα 600, αν και ο ακριβής αριθμός τους δεν μπορεί να προσδιοριστεί, αφού αρκετές σχολικές μονάδες προχωρούν σε κατάληψη για μία ημέρα και την επομένη επιστρέφουν στα μαθήματα.
Οι μαθητές από την πλευρά τους προγραμματίζουν για το προσεχές διάστημα συλλαλητήρια και πολύμορφες κινητοποιήσεις, προκειμένου να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, στις 3 και 4 Οκτωβρίου θα γίνουν διάφορες κινητοποιήσεις σε γειτονιές της πρωτεύουσας, ενώ στις 5 του μήνα οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο μαζί με καθηγητές και φοιτητές.
Και χθες, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις από μαθητές στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, μαθητές μαζί με φοιτητές και εκπαιδευτικούς συγκεντρώθηκαν σε Προπύλαια και Ομόνοια και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, ενώ μαθητές απέκλεισαν για περίπου μία ώρα την Εθνική οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης στο ύψος της Στυλίδας.
Στο πλευρό των μαθητών τάχθηκε με ανακοίνωσή της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). «Φέτος στο ”νέο” σχολείο συναντιέται η φτώχεια και η ανασφάλεια της λαϊκής οικογένειας με τη χρόνια, έντεχνη υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Το μείγμα είναι εκρηκτικό. Η οργή ξεχειλίζει μετά και τη μετατροπή του σχολικού βιβλίου σε είδος πολυτελείας, αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής». Αναφερόμενη στις έρευνες των εισαγγελικών και αστυνομικών, η ΑΣΓΜΕ κάνει λόγο για τρομοκράτηση των ανηλίκων.