Σκληρή απάντηση στον αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς δίνει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. «Για εμάς οι προτάσεις ενός μεμονωμένου υπουργού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν την πολιτική της ΕΕ, συνιστούν κήρυξη πολέμου και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Λέσβος ένα δεύτερο Αλκατράζ, αλλά θα αντισταθούμε με όλα τα μέσα» διαμηνύει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, Τρίτη, στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

Όπως σημειώνει ο Σπύρος Γαληνός, η Λέσβος είναι τμήμα των ευρωπαϊκών ανατολικών συνόρων και είναι τμήμα της ανεξάρτητης και προπάντων κυρίαρχης Ελλάδας, ένα νησί με πάνω από 1.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση, 85.000 κατοίκους και χιλιάδες χρόνια πολιτιστικής παράδοσης, δεν είναι ένα νησί Ελις.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λέσβου, «οι προτάσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς είναι απαράδεκτες, προσβλητικές και συκοφαντούν το νησί μου, μετατρέπουν τη Λέσβο και την Ελλάδα συνολικά σε μία αποθήκη ψυχών, ενώ οι ιδέες του προδίδουν πλήρη άγνοια και λογική ασυναρτησία», καθώς αυτός από τη μία πλευρά προειδοποιεί για εκβιασμό από την Τουρκία και από την άλλη θέλει να στείλει πίσω εκεί τους «παράνομους μετανάστες».

Ο δήμαρχος της Λέσβου, ο οποίος όπως παρατηρεί η εφημερίδα προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία και την περίοδο της κρίσης προσχώρησε στους Ανεξάρτητους Έλληνες, τονίζει πως «η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας χειροτέρεψε για εμάς τα πάντα. Την περασμένη χρονιά πέρασαν από το νησί εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς προβλήματα, τώρα το νησί μοιάζει με μία πυριτιδαποθήκη».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ζητήσει μία σκληρότερη στάση από την Ευρωπαική Ενωση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, προτείνοντας μάλιστα λύσεις κατά το «πρότυπο της Αυστραλίας».

Ο ίδιος, απορρίπτοντας την θέση ότι δεν είναι εύκολη η προστασία των θαλασσίων συνόρων, κάτι για το οποίο ο αρχηγός της αυστριακής διπλωματίας έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Ελλάδα, διατεινόταν πως ακριβώς τα θαλάσσια σύνορα χρησιμοποιήθηκαν συχνά για να ελεγχθεί η μετανάστευση και δεν είναι τυχαίο ότι οι μετανάστες στις ΗΠΑ έφθαναν πρώτα στο νησί Έλις μπροστά από τη Νέα Υόρκη.

Σε αυτό, όπως ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, οι αμερικανικές αρχές αποφάσιζαν ποιος επιτρεπόταν να περάσει στην ηπειρωτική χώρα και ένα τέτοιο μοντέλο με νησί μπορεί να είναι επίσης ο δρόμος για την Ευρώπη, καθώς η δική του πρόθεση είναι να διακοπεί η παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη.

Απαντώντας στο ερώτημα ποιο θα είναι το ευρωπαϊκό νησί Έλις, «η Λέσβος, η Λαμπεντούζα», σημείωνε πως όποιος πρέπει να μείνει σε ένα νησί όπως η Λέσβος και δεν έχει καμία πιθανότητα να του χορηγηθεί άσυλο, θα είναι μάλλον περισσότερο πρόθυμος να επιστρέψει οικειοθελώς πίσω, από εκείνον ο οποίος έχει ήδη εγκατασταθεί σε μια κατοικία στη Βιέννη ή στο Βερολίνο.

Σημείωνε επίσης πως στο μεταξύ η Αυστραλία κατόρθωσε να μην φθάνουν πλέον παράτυποι μετανάστες και να μην πνίγεται πλέον κανένας και αυτό συμβαίνει, όπως διατεινόταν, επειδή το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε μια επιχείρηση προστασίας των συνόρων, αναχαιτίζοντας πλοία προσφύγων πριν από τις ακτές και επιστρέφοντας τους ανθρώπους στις χώρες προέλευσής τους ή σε «κέντρα» (σ.σ.: προφανώς κράτησης), όπως στο Ναουρού και η Νέα Γουινέα.

Απορρίπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόταση του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτζ, για ένα μοντέλο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης ανάλογο με αυτό που εφαρμόζει σήμερα η Αυστραλία.

Κληθείσα να σχολιάσει την πρόταση για άμεση απέλαση όσων εισέρχονται παράνομα στην επικράτεια της ΕΕ και εξέταση των αιτημάτων ασύλου εκτός ΕΕ, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Τόβε Έρνστ, τόνισε πως το «αυστραλιανό μοντέλο δεν είναι ένα παράδειγμα που μπορεί να ακολουθήσει η ΕΕ», καθώς η ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες είναι «απόλυτα συμβατή με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και την αρχή της μη επαναπροώθησης».