Οριστικό τέλος στην αγωνία που βιώνουν κάθε χρόνο οι εκπαιδευτικοί στα ομογενειακά σχολεία, βάζει νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή και προβλέπει την παραμονή τους στο εξωτερικό έως ότου συνταξιοδοτηθούν. Όπως είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης, εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε κάποια χώρα του εξωτερικού θα μπορούν να παραμείνουν εκεί χωρίς το άγχος και την αγωνία τής ετήσιας ανανέωσης, αφού –όπως επισήμανε- στόχος τού υπουργείου είναι, η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό να αποκτήσει μια αυτοτέλεια και να μην εξαρτώνται οι εκπαιδευτικοί από το αν θα ανανεωθεί, ή όχι, η σύμβασή τους κάθε χρόνο.
«Αυτό που εισηγούμεθα με το νομοσχέδιο είναι, όσοι έχουν παντρευτεί, έχουν ορισμένα χρόνια, δέκα χρόνια στο εξωτερικό, στη Γερμανία συγκεκριμένα, θα τα εξαντλήσουν εκεί μέχρι τη συνταξιοδότησή τους. Δεν θα υπάρχει αυτή η διαρκής αγωνία» είπε ο κ. Πελεγρίνης, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», διευκρινίζοντας επίσης, ότι σε περίπτωση που κάποιο σχολείο στο εξωτερικό κλείσει, ο εκπαιδευτικός θα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στην Ελλάδα για να συνεχίσει τη σταδιοδρομία του.
Χαρακτήρισε «τεράστιο» το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν έως σήμερα οι ομογενείς με το ζήτημα αυτό και έκανε γνωστό ότι μέσα στον Ιούνιο θα λυθεί, καθώς συντάσσεται το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ έχει σταλεί το σχέδιο νόμου στους εκπροσώπους των κομμάτων ζητώντας μέχρι τις 9 Μαϊου να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους. Ο κ. Πελεγρίνης, υπενθύμισε, επίσης, ότι έγινε και η προκήρυξη για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών εδώ και περίπου έναν μήνα ούτως ώστε –όπως είπε- να υπάρχει ο χρόνος για να πληρωθούν τα κενά.
Εξάλλου, έκανε γνωστό ότι στα μέσα του 2017 η Έλληνες του Μονάχου θα αποκτήσουν δίγλωσσο σχολείο, το οποίο θα ανεγερθεί σε έκταση 11 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από τη βαυαρική κυβέρνηση. Ο κ. Πελεγρίνης είπε ότι το ζήτημα της ανέγερσης του σχολείου είχε «βαλτώσει» τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά βρέθηκε λύση ύστερα από συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο Βαυαρό υπουργό.
Στο μεταξύ, σε ερώτηση αν θα υπάρξουν προβλήματα με τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων από την επόμενη χρονιά, είπε ότι το θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργού Παιδείας και τόνισε ότι κ. Φίλης δεν έχει καμία πρόθεση να δημιουργήσει προβλήματα στις οικογένειες των μαθητών και ότι θα βρει λύση.
Εξάλλου, σχολιάζοντας τα όσα αναφέρονται για αλλαγές στον χώρο της Παιδείας, ο κ. Πελεγρίνης ξεκαθάρισε ότι μπορεί να ακούγονται διάφορα, αλλά δεν έχει αποφασιστεί τίποτα από το υπουργείο. «Η επιτροπή διαλόγου θα υποβάλει τις προτάσεις της, όπως επίσης η επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων και αυτές θα πάνε στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και αυτό και μόνο, το αρμόδιο όργανο του υπουργείου θα εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν» κατέληξε.