Μία μικρή προσφυγική γειτονιά εκκολάπτεται στη νέα δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά. Μία κοινότητα, με μικρά σπίτια, μία αλάνα για να παίζουν τα παιδιά, ιατρείο, χώρο που κοινωνικοποιούνται, γνωρίζονται και οργανώνουν παρέες, ανταλλάσσουν απόψεις και κάνουν σχέδια για το επόμενο βήμα.

Αφού διασχίσαμε τον δρόμο περιμετρικά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά που καταλήγει στη θάλασσα, φτάσαμε μπροστά στην πύλη της νέας δομής φιλοξενίας. Ένας χώρος άριστα οργανωμένος, ήσυχος, πλάι στη θάλασσα, με θέα τη Σαλαμίνα, που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των προσφύγων οι οποίοι για πολύ καιρό βρίσκονταν στο λιμάνι του Πειραιά.

skaramagkas14

Στην πύλη συναντήσαμε τους αστυνομικούς και μετά από τον απαραίτητο έλεγχο μας άφησαν να περάσουμε στον χώρο που μόλις είχε ανοίξει και όπου περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, έχουν καταφέρει μετά από πολύ καιρό να στήσουν ξανά το σπιτικό τους και να ζήσουν στιγμές ανθρώπινες σε μία μικρή προσφυγική κοινωνία που φαίνεται να εκκολάπτεται εντός των τειχών.

skaramagkas10

skaramagkas13

Χαμόγελα, παιχνίδια, ανακούφιση και ευκαιρία για ηρεμία και προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα. Σε μία πραγματικότητα προσωρινή μεν, αλλά που έστω θυμίζει κάτι από την παλιά γειτονιά.

skaramagkas15

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για οικογένειες με μικρά παιδιά. Τα μικροσκοπικά άσπρα σπιτάκια διαθέτουν κουκέτες, κουζινάκι, μπάνιο και κλιματισμό. Παρατηρώντας τον κόσμο τριγύρω, βλέπει κανείς οι άνθρωποι σιγά – σιγά ανακτούν την αυτοκυριαρχία τους και ευγενικά ζητούν να μην τους φωτογραφίζεις και να σεβαστείς τον προσωπικό τους χώρο και τις ιδιωτικές τους στιγμές.

skaramagkas25

skaramagkas21 skaramagkas20 skaramagkas24 skaramagkas18

Σε μία μεγάλη αλάνα, τα μικρά παιδιά βρίσκουν τον χώρο για ατελείωτο παιχνίδι και στιγμές ανεμελιάς.

skaramagkas23 skaramagkas22

skaramagkas6 skaramagkas3

Κενός έχει μείνει και ένας χώρος αρκετών μέτρων όπου περνούν τα απογεύματά τους. Γυναίκες με τα μωρά στα καροτσάκια κάνουν τον καθιερωμένο περίπατο, ενώ άλλοι στέκονται δίπλα στη θάλασσα, τραβούν φωτογραφίες το ηλιοβασίλεμα, ή απλά κάθονται, ηρεμούν και ατενίζουν.

skaramagkas8 skaramagkas5 skaramagkas4

Μετά την πολύμηνη παραμονή τους σε αντίξοες συνθήκες και ταραχές, οι… τυχεροί του Σκαραμαγκά εκπλήρωσαν την ανάγκη συγκρότησης μίας οργανωμένης, μικρής κοινωνίας, μακριά από τα άγρυπνα βλέμματα των λιμενικών και των δημοσιογράφων, που κάθε μέρα, επί 24 ώρες την ημέρα, στέκονταν απέναντί τους με τις κάμερες και τις φωτογραφικές τους μηχανές σε ετοιμότητα να καταγράψουν κάθε αυθόρμητη, καθημερινή τους στιγμή.

skaramagkas2 skaramagkas1 skaramagkas7 skaramagkas16 skaramagkas19Και ενώ η ζωή συνεχίζεται, στρατός και λιμενικό συνεχίζουν τις εργασίες, με σκοπό να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης που ελπίζει να μεταφέρει όλους ή σχεδόν όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ακόμη στο λιμάνι του Πειραιά.

skaramagkas17

Ουρές σχηματίζονται για μία θέση στα διαθέσιμα κοντέινερ που στήνονται κάθε μέρα σε έναν χώρο που μέχρι στιγμής φιλοξενεί ένα πολύ επιτυχημένο πρότζεκτ…

Βίντεο – Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος