Περίπου 100 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές που βρίσκονται υπό περιορισμό στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο, συνεχίσουν την κατάληψη μέρους της εισόδου του hot spot, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία και φωνάζοντας κατά διαστήματα, συνθήματα για την απελευθέρωση τους.
Οι μετανάστες ζητούν να απελευθερωθούν για 15 μέρες και να μην απελαθούν στην Τουρκία σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Ας σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών, βρίσκεται και το σύνολο των όσων αρνούνται να εκφράσουν βούληση ασύλου και άρα να παγώσει γι αυτούς η διαδικασία της επανεισδοχής στην Τουρκία. Ας σημειωθεί ότι ένας από αυτούς σήμερα το μεσημέρι, ανέβηκε σε κολώνα της ΔΕΗ και απειλούσε να κρεμαστεί από αυτήν με το κασκόλ του. Τα δυσάρεστα απεφεύχθησαν με την παρέμβαση ψυχραιμότερων συντρόφων του και αστυνομικών.
Σήμερα, από τους 3.097 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο hot spot της Μόριας, έχουν εκφραστεί 3.083 δηλώσεις βούλησης παροχής ασύλου, γεγονός που απομακρύνει σοβαρά το ενδεχόμενο νέων επιστροφών στην Τουρκία – τουλάχιστον από τη Μυτιλήνη – στο αμέσως προσεχές μέλλον.
Σημειώνεται πως ο αριθμός των υπό περιορισμό μεταναστών αυξάνει καθημερινά, αν και οι ροές από τα απέναντι παράλια μειώνονται. Αυτό οφείλεται στο ότι από την Αστυνομία, εντοπίζονται και μεταφέρονται στο hot spot μετανάστες που έχουν αποφύγει τη σύλληψη για να μην σταλούν πίσω, ή μετανάστες που εντοπίζονται με πλαστά έγγραφα.
Κλείνουν οι τριγύρω καταυλισμοί
Η υπό περιορισμό κράτηση μεταναστών και προσφύγων οδηγεί στο κλείσιμο των παράλληλων δομών που στήθηκαν από μη κυβερνητικές οργανώσεις και ανεξάρτητους εθελοντές στα γύρω χωράφια. Σήμερα, για παράδειγμα, έκλεισαν οι σκηνές ενός μεγάλου καταυλισμού με το χαρακτηριστικό τίτλο Better days for Moria, που λειτουργούσε από τον περασμένο Νοέμβριο κυρίως περιθάλποντας εκατοντάδες μετανάστες από τη βόρεια Αφρική και το Πακιστάν. Το σύνολο των μεταναστών που διέμεναν στον καταυλισμό αυτό, παραδόθηκαν στο hot spot. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί πλέον, είναι ότι έκλεισαν όλες σχεδόν οι πολλές δεκάδες καντίνες που λειτουργούσαν έξω από το hot spot ενώ μηδενίστηκε και το παραεμπόριο που ανθούσε στην περιοχή. Πλέον, έξω από το hot spot, υπάρχουν τα αυτοκίνητα των εργαζομένων σε αυτό και οι δεκάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο…