Την ενίσχυση της οργανικής δύναμης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με εξέταση της δυνατότητας απευθείας κατάταξης, καταρχήν, 500 λιμενοφυλάκων, προς ενίσχυση των υπηρεσιών για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ζήτησαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, σε συνάντηση που είχαν, την Τετάρτη 30 Μαρτίου, με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τις τελευταίες ημέρες στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Oικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, βρίσκεται σχετική εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας για την πρόσληψη λιμενοφυλάκων, ενώ ο υπουργός καταβάλει προσπάθειες και για την προμήθεια σκαφών για το ΛΣ από ελληνικές εταιρείες. Επίσης, μελετάται το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα σε εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, προκειμένου να απασχοληθούν ως τεχνικοί στο Λιμενικό και να επισκευάζουν πλωτά μέσα.
Επίσης, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Λιμενικού ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας να «συντονιστεί και οργανωθεί η ανά τακτά χρονικά διαστήματα ψυχολογική υποστήριξη των στελεχών που καλούνται να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες συγκλονιστικές καταστάσεις κατά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και να αναπροσαρμοσθεί, όπου απαιτείται, ο Λιμενικός Καλλικράτης αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή και υπηρεσιακή υπαγωγή των Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών».
Ένα άλλο αίτημα που τέθηκε είναι η επίσπευση των διαδικασιών για την προμήθεια νέων πλωτών και χερσαίων μέσων για την ενίσχυση των δομών του ΛΣ, αλλά και να διατεθούν οικονομικοί πόροι για την προμήθεια ανταλλακτικών των σκαφών και τη συντήρηση των υπαρχόντων. Ακόμη, προτάθηκε να «επαναλειτουργήσει η ιστορική Σχολή Λιμενοφυλάκων, ως παραγωγική Σχολή του Λιμενικού, καθώς αποτελεί μία έτοιμη προς χρήση εκπαιδευτική υποδομή, που θα εξοικονομήσει οικονομικούς πόρους και θα συμβάλει τα μέγιστα στην εκπαίδευση των νέων στελεχών».
Σύμφωνα με την Ένωση, ο υπουργός έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις για την πορεία κάθε ενός από τα προαναφερόμενα ζητήματα, θέτοντας, καταρχήν, το σύνολο επίλυσής τους στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές.