Αν δεν υπάρξει κρατική δομή ενημέρωσης από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά, οι άνθρωποι αυτοί δύσκολα θα αποφασίσουν να μετακινηθούν προς κάποια κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.
Ο κ. Γαβρίλης ανέφερε ότι οι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες αισθάνονται ασφάλεια που βρίσκονται στο λιμάνι και στο κέντρο της πόλης και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διαρκής ενημέρωση από κρατική δομή για το τι σημαίνει αίτηση πολιτικού ασύλου, πότε μπορούν να πάρουν απάντηση στο θέμα αυτό, αν μπορούν επιστρέψουν στις πατρίδες τους και το τι συμβαίνει με τα σύνορα και την Ευρώπη.
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» είπε ότι το λιμάνι είχε δημιουργηθεί ως Κέντρο Ανάσχεσης για 1.000 άτομα και για λίγες μόνο ώρες. «Σήμερα έχουμε 5.300 άτομα και αυτό δεν είναι διαχειρίσιμο» τόνισε ο κ. Μώραλης και επεσήμανε την ανάγκη αποσυμφόρησης της κατάστασης χαρακτηρίζοντας επίσης τις συνθήκες όπου διαμένουν οι άνθρωποι αυτοί «επιεικώς απαράδεκτες έως άθλιες».
Ο δήμαρχος Πειραιά τόνισε ότι οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι κατάλληλες, η ιατρική περίθαλψη δεν είναι αυτή που πρέπει, οι πρόσφυγες μένουν έξω σε σκηνές γιατί οι εγκαταστάσεις που έχει παραχωρήσει ο ΟΛΠ μπορούν να στεγάσουν μόνο 3.000 ανθρώπους, ενώ παιδάκια που τρέχουν και παίζουν μέσα στο λιμάνι διατρέχουν καθημερινά κινδύνους.
Προσέθεσε επίσης ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν αψιμαχίες διαφόρων εθνικοτήτων, καθώς ορισμένοι αρνούνται να πάνε με λεωφορεία σε Κέντρα και έχουν τη φοβία αν τα Κέντρα θα είναι πλήρως οργανωμένα, αν θα είναι κλειστά και αν θα υπάρχει ενημέρωση.
Στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται συνολικά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση 5.467 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ σήμερα έως το τέλος της ημέρας δεν υπάρχουν άλλες αφίξεις πλοίων με πρόσφυγες από νησιά του Αιγαίου.