Η εργασιακή εφεδρεία στις ΔΕΚΟ βρίσκεται προ των πυλών και η διαδικασία αξιολόγησης των υπάλληλων είναι σε εξέλιξη. Συμφωνά με το σχέδιο της κυβέρνησης όσοι θα αποτελέσουν το πλεονάζον προσωπικό θα ενταχτούν στους πινάκες εργασιακής εφεδρείας. Οι προσληφθέντες μέσω ΑΣΕΠ θα έχουν πλεονέκτημα στην αξιολόγηση που προβλέπει η διαδικασία για το πλεονάζον προσωπικό.
Υπολογίζεται ότι 7000 εργαζόμενοι θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λόγω της εξυγίανσης 10 οργανισμών του δημοσίου, πρώτοι προς την εφεδρεία οδεύουν όσοι απασχολούνται στην κτηματική εταιρεία του δημοσίου, το ΙΓΜΕ, το εθνικό ίδρυμα νεότητας και τον ΟΣΚ.
Τα κριτήρια που θα ισχύουν για όσους παραμείνουν στις θέσεις τους, έχουν να κάνουν με τον τρόπο πρόσληψης, όσοι είναι μέσω ΑΣΕΠ έχουν ελπίδες παραμονής στους οργανισμούς που θα προκύψουν μετά τις συγχωνεύσεις.
Επιπλέον κριτήρια είναι οι τίτλοι σπουδών, η προϋπηρεσία, η ηλικία και τα κοινωνικά κριτήρια.
Το ΑΣΕΠ, συμφωνά με την διαδικασία αξιολόγησης, θα έχει πρωταγωνιστικό ρολό. Εκτός από το γεγονός ότι ο αρχικός διορισμός, μέσω της ανεξάρτητης αρχής, θα μετράει για την παραμονή στην εργασιακή θέση, το ΑΣΕΠ, θα είναι αρμόδιο και για την έκδοση προκήρυξης όσον αφορά την μεταφορά του πλεονάζοντος προσωπικού σε άλλους φορείς του δημοσίου.
Η αξιολόγηση για το πλεονάζον προσωπικό έχει ανατεθεί στις αντίστοιχες διευθύνσεις προσωπικού κάθε φορέα και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 9 μηνών από την απόφαση συγχώνευσης η εξυγίανσης του οργανισμού.