Μια νορβηγική ανθρωπιστική οργάνωση ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις δραστηριότητες της στη Χίο μετά τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, απηχώντας την αυστηρή κριτική της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Η απόφαση του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC), μιας μεγάλης μη κυβερνητικής οργάνωσης παροχής βοήθειας, έρχεται μία ημέρα αφού η Ύπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε ότι δεν θα συνδράμει πλέον στη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα σε «κέντρα κράτησης».
Στόχος της συμφωνίας είναι να ανακοπεί η ροή των μεταναστών δια της θαλάσσιας οδού προς την Ελλάδα, αλλά η Ύπατη Αρμοστεία υποστήριξε ότι η συμφωνία τίθεται πρόωρα σε εφαρμογή, χωρίς να υφίστανται οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας.
Αξιωματούχος στο Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων είπε ότι ο τρόπος λειτουργίας του κέντρου στη Χίο άλλαξε «δραματικά εν μία νυκτί» από την Κυριακή, όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
«Πριν ήταν μια ανοικτή μονάδα υποδοχής και καταγραφής… Τώρα είναι ένα κλειστό κέντρο κράτησης», δήλωσε τηλεφωνικά από τη Χίο ο Ντάν Τάιλερ, σύμβουλος της νορβηγικής ανθρωπιστικής οργάνωσης.
Η οργάνωση NRC ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της εντός του κέντρου καταγραφής στο νησί, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης διανομής νερού και ιματισμού καθώς και της συντήρησης των υπηρεσιών υδροδότησης καθώς και των υγειονομικών υπηρεσιών.
«Βρισκόμαστε ήδη στην τρίτη ημέρα και νομίζω ότι η κατάσταση, εάν παραμείνει ως έχει για πολύ ακόμη, θα είναι άθλια από ανθρωπιστική άποψη», είπε ο Τάιλερ.
Το κέντρο είναι σχεδόν πλήρες, δήλωσε. Έχει χωρητικότητα 1.200 ατόμων και ήδη από την Κυριακή έφθασαν περισσότεροι από 1.100.
«Είμαστε εξαιρετικά κοντά στο να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου στο χώρο αυτός θα επικρατεί επικίνδυνος συνωστισμός… Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών, ανάμεσά τους εγκύους και παιδιά, που ξαπλώνουν στο τσιμεντένιο πάτωμα της αίθουσας υποδοχής», επισήμανε ο Τάιλερ, προσθέτοντας ότι κλιμακώνονται οι εντάσεις εντός των εγκαταστάσεων και ότι ήδη έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες. Σύμφωνα με τον Τάιλερ, η NRC θα διατηρήσει προσωπικό στο κέντρο ως παρατηρητές.
Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρεται από ένα από τα κέντρα στη Λέσβο «επειδή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μετατρέπει τα κέντρα υποδοχής σε κέντρα απέλασης».