Μεγάλη προθυμία να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους πρόσφυγες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ή οικογένειες με πολλά παιδιά εκδηλώνουν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης. «Το Συντονιστικό Όργανο που δημιουργήθηκε στο Κιλκίς για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Χέρσου έχει δεχτεί, μέχρι στιγμής, δεκαπέντε με είκοσι τέτοια αιτήματα, τα περισσότερα από την ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς και λίγα από τη Θεσσαλονίκη» αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η αντιδήμαρχος Κιλκίς, Ελένη Αναστασιάδου.
Στο μεταξύ, κατάλληλους χώρους για τη φιλοξενία ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αναζητεί το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Αιτούντων Μετεγκατάστασης στα Διαβατά. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο προσωρινά υπεύθυνος του Κέντρου, Σάκης Παπαθεμελής, «αναζητούνται τρόποι για τη φιλοξενία, για λίγες μέρες, ανάπηρων ανθρώπων, γυναικών σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ή μητέρων με βρέφη σε θερμαινόμενους χώρους με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης». Για το σκοπό αυτό, βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με διάφορους φορείς, όπως οι δήμοι ή οι μητροπόλεις, ενώ όσοι ενδιαφέρονται να παραχωρήσουν τέτοιους χώρους μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Φιλοξενίας στα Διαβατά.
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο Χέρσο του Κιλκίς, η κ. Αναστασιάδου σημειώνει ότι βρίσκονται εκεί τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι παιδιά. «Η κατάσταση δεν είναι ανθρώπινη, οι υποδομές δεν επαρκούν. Είμαστε σε αναμονή συνεννόησης με μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα έρθουν για να δημιουργήσουν ορισμένες υποδομές. Ο στρατός είναι εκείνος που έχει πάρει πάνω του την κατάσταση. Οι σκηνές δεν επαρκούν, πολλές δεν είναι κατάλληλες για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Οι εθελοντές από την περιοχή προσπαθούν να κάνουν τα πάντα, δίνουν τον εαυτό τους αλλά είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρουν. Την ίδια στιγμή, το νοσοκομείο του Κιλκίς φιλοξενεί ασθενείς από την Ειδομένη και τη Νέα Καβάλα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το αδιαχώρητο, σε ένα νοσοκομείο που ούτως ή άλλως είχε σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και είδη πρώτης ανάγκης. Δεν υπάρχει οργάνωση. Δεν έχει γίνει τίποτε στο νομό Κιλκίς» επισημαίνει χαρακτηριστικά η κ. Αναστασιάδου και προσθέτει: «είναι ανάγκη να υπάρχει ισομερής κατανομή των ανθρώπων αυτών και σε άλλους χώρους φιλοξενίας και σε άλλους δήμους».
Στο μεταξύ, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας «Ο τόπος μου» γνωστοποίησε ότι το Κοινωνικό Ιατρείο Κατερίνης της Ομάδας Δράσης και των «Γιατρών του Κόσμου» κλήθηκε να αναλάβει την περίθαλψη ασθενών που συγκαταλέγονται μεταξύ των 190 προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί σε ξενοδοχείο του νομού Πιερίας. «Πολλά από αυτά τα άτομα χρειάζονται άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», αναφέρει η ανακοίνωση της Ομάδας Δράσης και διευκρινίζει ότι μετά από συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που έχει μισθώσει το ξενοδοχείο για επτά ημέρες, μετέβησαν εκεί δύο παιδίατροι, ένας παθολόγος και μία νοσηλεύτρια και προσέφεραν σε παιδιά και ενήλικες τις πρώτες βοήθειες, ενώ διαπιστώθηκε ότι δύο παιδιά είναι σοβαρά άρρωστα. «Απευθύνουμε έκκληση να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από τους θεσμικούς φορείς, με επικεφαλής τους βουλευτές και τους τρεις δήμους του νομού με σκοπό την εκπόνηση τοπικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης» υπογραμμίζει, στην ανακοίνωσή της, η «Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας».